Spachtelputz gebruiken? Lees dit artikel voordat je aan de slag gaat

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in Verfsoort

Spachtelputz is een sierpleisterlaag met reliëf voor muren en plafonds. Het bestaat voor 4/5 uit witte, gebroken marmerkorrels, en voor 1/5 uit lijm, dat dient als bindmiddel. Het is in drie korrelgroottes verkrijgbaar; extra fijn, fijn en middel. Hoewel spachtelputz van zichzelf wit(achtig) is, kan het door toevoeging van natuurlijke pigmenten in elke gewenste kleur gemengd worden.

Wat is spachtelputz?

Spachtelputz is een sierpleisterlaag met reliëf voor muren en plafonds. Het bestaat voor 4/5 uit witte, gebroken marmerkorrels, en voor 1/5 uit lijm, dat dient als bindmiddel. Het is in drie korrelgroottes verkrijgbaar; extra fijn, fijn en middel. Hoewel spachtelputz van zichzelf wit(achtig) is, kan het door toevoeging van natuurlijke pigmenten in elke gewenste kleur gemengd worden.

 

Welke materialen heb je nodig om spachtelputz aan te brengen?

Om spachtelputz aan te brengen, heb je de volgende hulpmiddelen nodig. Zorg ervoor dat je, voordat je aan de slag gaat, alles in huis hebt:

- Schilderstape om ramen en kozijnen af te plakken

- Krabber om oude behang- of verflagen te verwijderen

- Vulmiddel voor eventuele gaten en scheuren

- Ammoniak om de muur vetvrij te maken

- Eventueel isoleermiddel voor hardnekkige vlekken

- Voorstrijk, bij voorkeur in de door jou gekozen kleur

- Spachtelputz in de door jou gekozen grofte en kleur

- Vachtroller om de voorstrijk op de muur aan te brengen

- Een roestvrijstalen spaan om de spachtelputz mee op de muur aan te brengen

- Een kunststof spaan om de structuur aan te brengen

 

Hoe breng je spachtelputz aan?

Spachtelputz is bij uitstek geschikt voor muren en plafonds met veel oneffenheden, zoals gaatjes en scheuren. Door het reliëf van de spachtelputz vallen die oneffenheden niet meer op.

 

Voor je spachtelputz gaat aanbrengen, moet je eerst eventuele oude behangresten en verfresten verwijderen en gaten en scheuren dichtmaken. Ontvet de muur voor een betere hechting.

 

Als de ondergrond erg poederig is dan is er ook een grondlaag nodig. Als er sprake is van roestvlekken, rookaanslag of vochtplekken dan is ook daar een goed isoleermiddel voor verkrijgbaar. Dit soort vlekken heeft namelijk de vervelende gewoonte om door élke laag verf heen te komen.

 

Breng de voorstrijk aan met een vachtroller en laat deze drogen.

 

Gebruik daarna de roestvrijstalen spaan om de spachtelputz op de muur aan te brengen. Houd daarbij de spaan in een hoek van 45° tegen de muur, en let goed op dat je de spachtelputz dik genoeg aanbrengt, het moet minimaal korreldik aangebracht worden.

 

Pak daarna de kunststof spaan, houd hem plat op de spachtelputz en maak er de door jou gewenste structuur in, gelijkmatig draaiende bewegingen makend. De verwerkingstijd is ongeveer 15 tot 20 minuten.

 

Natuurlijk kun je niet eerst de hele muur met spachtelputz bedekken alvorens de structuur aan te brengen. Hiervoor kun je gebruik maken van de volgende tactiek:

 

Verdeel in gedachten de muur in vakken van ongeveer een halve meter breed. Begin nu linksboven met het aanbrengen van de spachtelputz in het eerste denkbeeldige vak. Ga verder met vak twee. Als je daarmee klaar bent, ga je vak één bewerken om de door jou gewenste structuur te krijgen. Daarna ga je verder met het aanbrengen in vak drie, om daarna in vak twee de structuur aan te brengen. Zo ga je verder tot de hele wand klaar is. Zorg ervoor dat je altijd een hele wand in één sessie afmaakt, om lelijke overgangen te voorkomen.

 

Laat de spachtelputz 24 uur drogen. Als je de spachtelputz niet vooraf op kleur hebt laten mengen, dan kun je na 24 uur drogen de muur overschilderen met een latexverf op kleur.

 

Spachtelputz overschilderen of witten

Het kan zijn dat je bent uitgekeken op de kleur van je muren, en dat je ze wil overschilderen. Dit is met spachtelputzmuren wel iets bewerkelijker dan met gewone gladde muren. Je kunt hier gewone muurverf voor gebruiken, maar een goede latex zal de spachtelputz beter dekken bij het sauzen.

 

Om te beginnen moet je er rekening mee houden dat het, door alle oneffenheden en de extra lagen die nodig zijn, veel meer verf zal kosten dan op de emmer aangegeven zal staan. Daarnaast is het aan te raden om de muur bij daglicht te verven. Bij daglicht kun je namelijk veel beter zien of je alle plekken geverfd hebt, en geen stukken wit gelaten hebt door het reliëf.

 

Voor het schilderen gebruik je een goede, zogenoemde langharige vachtroller. Bij de eerste laag kun je de latex iets verdunnen met water, of met voorstrijkmiddel om te voorkomen dat er te veel verf wordt opgezogen. Bij de tweede laag hoef je niet te verdunnen.

 

Spachtelputz schoonmaken en repareren

Spachtelputz kun je niet met een gewone muurvuller repareren. Dit is namelijk bedoeld om een glad resultaat te geven, en dat valt bij spachtelputz erg op. Ook pogingen om alsnog wat structuur aan te brengen met een gewone spons zijn gedoemd om te mislukken. Er zijn gelukkig speciale reparatieproducten voor spachtelputzmuren op de markt. Deze geven een mooier resultaat dan wanneer je met een gewone muurvuller aan de slag gaat. Volg de aanwijzingen op de verpakking van het reparatieproduct en je muur is weer als nieuw!

 

Er zijn verschillende reinigingsmiddelen verkrijgbaar om spachtelputz schoon te maken. Controleer wel goed of het middel geschikt is voor geverfde of ongeverfde muren.

  1. Bedek eventuele meubelen en de vloer af met plasticfolie
  2. Maak de muur stofvrij met een zachte borstel
  3. Giet de reiniger in een verfrollerbak en rol met een verfroller door de reiniger tot er schuim ontstaat
  4. Breng nu de spachtelputzreiniger met de verfroller aan op de muur
  5. Laat het ongeveer drie uur inwerken en drogen. De reiniger hoeft niet verwijderd of nagespoeld te worden.

 

Spachtelputz verwijderen

Als je uitgekeken bent op je structuurwand, dan kun je de muur eenvoudig zelf glad maken en voorbereiden op een nieuwe verflaag. Verwijder eerst uitstekende stukken en eventueel loslatende delen van de spachtelputz. Borstel de muur af om overtollig stof te verwijderen. Tenslotte breng je een laag voorstrijk aan om te zorgen dat de muurglad goed kan hechten op de ondergrond.

 

Gebruik een roller om de muurglad aan te brengen, met een rustige rolbeweging. Breng de pasta aan in verticale banen, en gebruik daarna een horizontale rolbeweging om de pasta verder te verdelen. Daarna nog een keer verticaal over de muur rollen voor een mooi glad resultaat. Tenslotte gebruik je een strijker om de muur glad te strijken. Pak de muur in delen aan, want al deze handelingen moeten binnen 30 minuten na het aanbrengen uitgevoerd worden.

 

Soms, bijvoorbeeld bij een muur met een grove korrelstructuur, moet er een tweede laag overheen. Wacht in dat geval 6 uur tot de muurglad gedroogd is, en breng dan een tweede laag aan. Met schuurpapier kun je tenslotte de laatste kleine oneffenheden nog wegwerken.

 

Na deze behandeling is je muur weer superglad en kun je hem zelfs eenvoudig weer behangen!