• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Houtverf

Houtverf

Onder houtverf valt alle verf die wordt gebruikt om het houten oppervlakte te beschermen en/of een mooiere uitstraling te geven. Omdat hout voor veel verschillende toepassingen kan worden gebruikt zijn er verschillende houtverven op de markt gebracht. Je wilt voorkomen dat je elk jaar opnieuw kunt gaan schilderen, dus het is belangrijk om goed te kijken welke houtverf geschikt is voor jouw klus. Met de juiste keuze verf kun je jarenlang genieten van geschilderde deuren, trappen en kozijnen.

 

Houtverf op waterbasis en terpentinebasis

Wanneer je een houtverf gaat kopen kun je kiezen tussen houtverf op water- of op terpentinebasis. Over het algemeen wordt houtverf op waterbasis gebruikt voor binnen en voor buiten wordt eerder gekozen voor houtverf op terpentinebasis. Verf op waterbasis is geurarm en heeft als voordeel dat deze minder snel vergeelt, waardoor je het oppervlakte minder snel opnieuw hoeft te verven. Houtverf op terpentinebasis is juist beter geschikt tegen vocht, waardoor deze minder snel doordringt tot het houtwerk. Hierdoor voorkom je dat het hout begint te rotten en daarom is deze verf zeer geschikt voor houtwerk buiten.

 

Glans

Houtverf is in verschillende glansgraden verkrijgbaar. De glans bepaalt niet alleen de uitstraling van het schilderwerk, maar ook de duurzaamheid. Een hoogglans houtverf die buiten wordt aangebracht heeft een langere levensduur dan een mattere variant. Dit heeft te maken met de lichtweerkaatsing door de houtverf waarbij meer weerkaatsing ervoor zorgt dat de kleur en kwaliteit minder snel achteruit gaan dan bij een glans die het licht meer absorbeert.

 

Polyurethaan lak

Een zogenaamde PU houtverf of lak bevat polyurethaan en deze biedt bescherming tegen vuil, vocht en krassen. Hierdoor is deze houtverf zeer geschikt voor oppervlaktes in huis waar de verflaag te maken krijgt met deze invloeden. Denk bijvoorbeeld aan deuren en trappen. Voor trappen is niet alleen de hardheid maar ook de gladheid van belang en daarom zijn er speciale traplakken op de markt gebracht die wat ruwer zijn dan een normale houtverf.

 

Schakelverf

Over het algemeen wordt aangeraden om een grondverf te gebruiken wanneer je kaal hout gaat schilderen. Om tijd te besparen is er een één-pot systeem op de markt gebracht die ook wel schakelverf wordt genoemd. Deze verf is zowel een grondverf als houtverf in één.