Wat is voorstrijk?

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in Verfsoort

Nadat je een mooi behang met een prachtig patroon of een geweldig mooie tint muurverf hebt uitgezocht, is het zaak om deze materialen goed tot hun recht te laten komen op de muur van je keuze. En daar komen de diverse voorstrijkmiddelen om de hoek kijken.

Voorstrijk is een dunne en waterige substantie die je over het te behandelen oppervlak verspreidt, voordat je de nieuwe verflaag of het nieuwe behang aanbrengt. Het is noodzakelijk bij zuigende oppervlakken en bij stoffige ondergronden. Het zorgt voor een betere hechting van de nieuwe verflaag of de behangbanen, maar het vormt ook een laagje waardoor de muur minder zuigt en/of minder stoffig is. Dit scheelt al snel 40% verf, en zorgt voor een mooi gelijkmatig effect.

 

Wanneer gebruik je voorstrijk?

Als je een muur hebt die nooit eerder behandeld geweest is (bijvoorbeeld in nieuwbouwhuizen), een nieuw gestucte muur of een gipswand, maar ook een oudere muur waar je veel gaten en scheuren hebt moeten dichtsmeren. In deze gevallen is het verstandig om voorstrijk te gebruiken, zodat het resultaat mooi egaal wordt.

 

Een nieuwe ondergrond kan een zuigende werking hebben en zal dan veel van de (dure) verf opzuigen waardoor je meer lagen moet aanbrengen en dat blijft zichtbaar.

 

Of het is juist een heel stoffige ondergrond waardoor de verf, de structuurverf of het behang niet goed kan hechten en in sommige gevallen zelfs kan afbrokkelen.

 

En als je veel hebt moeten repareren aan een muur, dan zul je grote verschillen zien in de mate waarin de muurverf opgezogen is, of waar het behang minder goed gehecht heeft.Dat blijf je altijd zien en dat zou zonde zijn van de mooie materialen en het harde werken!

 

Welk type voorstrijk gebruik je?

Eigenlijk is voorstrijk altijd wel aan te raden. Het geeft een mooi gelijkmatige ondergrond, waar de nieuwe laag goed op kan hechten en/of er niet overmatig veel verf wordt opgezogen.

 

Er zijn diverse merken, en per merk diverse voorstrijkmiddelen voor de verschillende situaties die je tegen kunt komen. Bepaal zorgvuldig met wat voor ondergrond je te maken hebt, en bereid je goed voor, zodat je weet welke voorstrijk je voor jouw muur nodig hebt.

 

Je kunt heel gemakkelijk testen wat voor voorstrijk nodig is op de ondergrond.

 

  • Houd een vochtige spons tegen de muur en kijk daarna naar het resultaat. Als de muur op die plek een donkere plek heeft, maar er geen water naar beneden loopt, dan heeft de muur het vocht opgezogen en heb je te maken met een zuigende tot sterk zuigende ondergrond. Hier zijn speciale voorstrijkmiddelen voor beschikbaar.

 

  • Als je langs de muur strijkt met een donkere doek, en er blijft stof achter op de doek, dan kun je ervan uitgaan dat deze muur hulp nodig heeft bij het hechten. Ook hiervoor zijn speciale voorstrijkmiddelen die de hechting sterk verbeteren.

 

  • Heb je een muur of plafond met nicotine aanslag, roetaanslag of vochtplekken, dan zijn er isolerende voorstrijkmiddelen die ervoor zorgen dat de verf gelijkmatig dekt, of het behang overal goed hecht.

 

  • Mocht je overwegen om een tegelwand te verven of te behangen, dan is ook daar een specifieke primer voor verkrijgbaar.

 

  • Tenslotte zijn er muren die van alles wat hebben. Waar bijvoorbeeld scheuren en gaten gerepareerd zijn. Hiervoor zijn dekkende voorstrijkmiddelen op de markt. Niet geschikt voor extreem stoffig of extreem zuigend, maar prima voor dit soort gemengde ondergrond.

 

Hoe breng je voorstrijk aan?

Voorstrijk kun je op vier manieren aanbrengen, maar het belangrijkste is dat je het gelijkmatig aanbrengt. Het is een dun goedje, maar druipers en aanzetten zul je toch blijven zien.

 

  1. Je kunt een brede blokkwast gebruiken om de voorstrijk op de muur te smeren.
  2. Ook een zo breed mogelijke roller (zoals de Antex roller van Anza)  werkt heel goed. Omdat voorstrijk zo’n dun goedje is, kun je de roller lekker goed laten volzuigen, waarna je over de muur rolt.
  3. Met de aanschaf van een drukspuit kun je de muren snel en gemakkelijk voorstrijken.
  4. Tenslotte kun je heel simpel een plantenspuit gebruiken om de muur van onder naar boven in te spuiten. Dit is de gemakkelijkste en goedkoopste methode om een muur mooi gelijkmatig te bewerken.

 

Let op: Voordat je aan de slag gaat met die mooie behangbanen, die geweldige verftinten of je creatieve structuurverfplannen, moet de voorstrijk goed gedroogd zijn. Gemiddeld duurt het ongeveer 6 uur bij sterk zuigende oppervlakken, tot 12 uur bij nauwelijks zuigende oppervlakken. Lees hiervoor de aanwijzingen op de verpakking van de voorstrijk.