Schilderen in de winter

  • Geplaatst op
Schilderen in de winter

De winter is een seizoen dat vaak wordt geassocieerd met kou, sneeuw en donkere dagen. Veel mensen verkiezen binnen te blijven en gezelligheid op te zoeken tijdens de wintermaanden. Toch kan het zo zijn dat je tijdens de winterse maanden nog professionele schilders buiten aan het werk ziet, zelfs als er temperaturen onder het vriespunt bereikt zijn. Het moet dus mogelijk zijn. Als je binnen gaat schilderen in de winter, zet je simpelweg de verwarming wat hoger. Maar wat moet je doen als je buiten gaat schilderen in de winter? We geven je een aantal handige tips in deze blog.  

Wat is de ideale temperatuur om te schilderen? 

Bij de meeste verfproducten wordt aangegeven bij welke temperaturen je deze verven het beste kunt verwerken. Over het algemeen is de norm dat je zowel op te warme als op te koude dagen niet aan de slag kunt gaan. Zo wordt afgeraden om buiten te gaan schilderen bij een temperatuur hoger dan 30 graden Celsius. Dit komt doordat hoge temperaturen ervoor zorgen dat de verf te snel droogt, wat blaasjes in de verflaag tot gevolg heeft. Maar ook een te lage temperatuur kan de verflaag op een negatieve manier aantasten.

Bovendien hebben deze extreme temperaturen effect op de verf zelf. Koudere temperaturen leiden tot dikkere verf, terwijl warmere temperaturen ervoor zorgen dat de verf dunner wordt. Daarom wordt er over het algemeen aangeraden om verf te verwerken bij een gemiddelde ondergrond- en omgevingstemperatuur tussen de 5 en 30 graden Celsius. 20 graden Celsius wordt gezien als de ideale temperatuur voor de meeste standaard verfproducten. Let er daarnaast op dat de luchtvochtigheid maximaal 85% mag zijn. 

Wil je binnen schilderen in de winter? Zorg er dan voor dat de temperatuur constant blijft. Kamertemperatuur is het ideaalst. Ga dus geen deuren open zetten of de kachel richting 30 graden stoken, maar doe gewoon zoals je altijd doet. 

Schilderen wanneer het hartje zomer is? Lees dan ons blogartikel 'schilderen met warm weer'.

Hoe kan ik buiten schilderen in de winter? 

Toch is het goed mogelijk dat je een verfklus wilt uitvoeren in de winter. Bij standaard verfsoorten loop je tegen het probleem aan dat deze producten niet snel genoeg drogen bij een te lage temperatuur. Als verf te lang nat blijft, heeft dit een negatief effect op de verflaag. Bovendien is er een groter risico dat stof en andere soorten vuil in de natte verflaag terecht kunnen komen. In zulke situaties kies je voor verf die geschikt is voor 4-seizoenen onderhoud. Deze verven zijn geschikt voor lage temperaturen. Voorbeelden van enkele verven die geschikt zijn voor buiten te schilderen in de winter zijn de Sigma S2U Allure Satin en Sikkens Rubbol XD High Gloss

Nu je te weten bent gekomen met welke producten je kan buiten schilderen in de winter, heb je wellicht nog behoefte aan wat extra tips. Deze tips zetten we natuurlijk graag voor je op een rijtje. Na het lezen van deze tips weet jij alles over buiten schilderen in de winter. 

- Zorg voor de juiste kwast of roller. In het geval van de buitenlakken is het verstandig om aan het werk te gaan met kwasten of rollers voor verf op terpentinebasis. 

- Houd de droogtijden nauwkeurig in de gaten. Lees je in over de droogtijden van de producten die je gebruikt en breng voor het beste resultaat de lak aan zodra de primer overschilderbaar is. Eerder of later beginnen heeft een negatief effect op het eindresultaat. Bij een uiterst lage temperatuur zal de droogtijd ook langer zijn.

- Goedkoop is duurkoop. Ben je er bewust van dat lakken die aantrekkelijker zijn in prijs, ook mindere eigenschappen hebben. Kijk daarom bij aankoop van een buitenlak of grondverf voor buiten naar de buitenduurzaamheid van het product. Er zit namelijk een wezenlijk verschil tussen een buitenlak die je om de 2 jaar opnieuw moet schilderen en een buitenlak die 10 jaar meegaat. 

Zit jij na het lezen van dit artikel nog met vragen over buiten schilderen in de winter? Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze specialisten helpen je graag op weg met je klus en streven er naar om te zorgen dat jij goed voorbereid kan gaan buiten schilderen in de winter!