Magneetverf: wat is het en hoe breng je het aan?

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in Verfsoort

Magneetverf is niet, zoals de naam suggereert, verf met magnetische eigenschappen. Het is een verf op waterbasis waar heel fijn ijzerpoeder aan is toegevoegd. Officieel heet het ferromagnetische verf. Dit voel je direct als je een pot magneetverf optilt; de ijzerdeeltjes maken de pot namelijk veel zwaarder dan je van een normale pot verf zou verwachten.

Alleen al bij de naam magneetverf slaat mijn fantasie op hol! De mogelijkheden zijn eindeloos met magnetische verf, maar wat is het eigenlijk? En wat kun je ervan verwachten?

 

Wat is magneetverf?

Magneetverf is niet, zoals de naam suggereert, verf met magnetische eigenschappen. Het is een verf op waterbasis waar heel fijn ijzerpoeder aan is toegevoegd. Officieel heet het ferromagnetische verf. Dit voel je direct als je een pot magneetverf optilt; de ijzerdeeltjes maken de pot namelijk veel zwaarder dan je van een normale pot verf zou verwachten.

 

Magneetverf is daarom ook alleen in het grijs verkrijgbaar, maar het goede nieuws is dat magneetverf overschilderbaar is, zodat je het magneetbord elke kleur kunt geven die je wenst.

 

Magneetverf is op waterbasis en geschikt voor gebruik in kinderkamers. Kijk altijd op de verpakking van de verf of dit ook vermeld staat.

 

Met magneetverf kun je alle kanten op; neem een plaat MDF, zaag deze op de door jou gewenste maat en beschilder deze met een paar lagen magneetverf. Maak er nu met sierlatjes een lijst omheen, en je hebt een prachtig magneetbord. Of beschilder een keukenkastje met magneetverf. Met behulp van afplaktape kun je mooie scherpe randen maken. Je kunt zelfs een lege muur beschilderen met magneetverf, en daar met magneetjes de foto’s ophangen!

 

Enkele tips:

  1. Houd er rekening mee dat, omdat je meerdere lagen moet aanbrengen, de laag magneetverf dikker zal zijn dan bij gewone muur- of lakverf.
  2. Je kunt je magneetbord ook overschilderen met schoolbordverf. Daarmee creëer je eenvoudig een magnetisch schoolbord!
  3. Magneetverf is, afhankelijk van de kwaliteit en van het aantal lagen, meer of minder sterk. Houd hier rekening mee door iets sterkere magneten te gebruiken als je iets op wil hangen.

 

Hoe breng je magneetverf aan?

Stap 1.

Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, glad en stofvrij is. Plak eventuele randen of plinten af met afplaktape en bescherm de vloer met een plastic zeil.

 

Stap 2.

Controleer of de ondergrond afgeeft. Als dat het geval is, dan kun je het beste eerst een laag grondverf aanbrengen.

 

Stap 3.

Maak daarna de pot magneetverf open en roer het goed door. Blijf ook tijdens het aanbrengen steeds opnieuw de verf doorroeren, om te voorkomen dat alle ijzerdeeltjes onderin de pot zitten en je een magneetbord zonder ijzer hebt!

 

Stap 4.

Om diezelfde reden breng je magneetverf in meerdere lagen aan. Breng met een lakroller of platte kwast een laag magneetverf aan. Laat deze laag ongeveer 4 uur drogen, waarna je een volgende laag aanbrengt. Hoe meer lagen magneetverf je aanbrengt, hoe beter magneten zullen hechten.

 

Na ongeveer vier tot vijf lagen is het klaar. Nu kun je besluiten de kleur te laten zoals het is, dat kan ook een mooi lichteffect geven.

 

Je kunt ook besluiten om de ondergrond een andere kleur te geven, één die past bij de inrichting bijvoorbeeld. Dit kun je heel eenvoudig doen met een muurverf op waterbasis in de door jou gewenste kleur. Breng ook deze verf in twee lagen aan, je zult zien dat de kleur daardoor voller wordt.

 

Nu is je magneetbord klaar! Je zou er nog met latjes een mooi omlijsting bij kunnen doen, maar het hoeft niet.

 

Hoe verwijder je magneetverf?

Ongeacht hoe mooi je jouw magnetische muur of kastje ook vindt, het kan altijd gebeuren dat je weer iets nieuws wil doen. En hoe krijg je de magneetverf dan weer van je muur af?

 

Hiervoor geldt hetzelfde als voor elke andere muurverf. Je zult het moeten afschuren. Het handigste is dan om dit met een schuurmachine te doen. Kies dan bij voorkeur een schuurmachine met aansluiting op de stofzuiger; dat scheelt veel stofverspreiding in je huis!

 

Zorg er ook voor dat eventuele meubels en de vloer met plastic beschermd zijn, en draag een mondkapje tegen het stof.

 

Als je van tevoren al weet dat je het niet voor altijd doet, dan is het praktischer om de muur eerst te behangen voordat je het gaat verven. Ook kun je bijvoorbeeld een dunne houten plaat als ondergrond gebruiken. Wanneer je er dan op uitgekeken bent, is het een stuk makkelijker en schoner om een houten plaat te verwijderen, dan om de muur (of deur, of kastje) helemaal af te schuren.