Wat is het verschil tussen verf op waterbasis en verf op terpentinebasis?

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in Verfsoort

Bij het schilderen van bijvoorbeeld deuren, kozijnen en de trap kom je voor de keuze staan tussen verf op waterbasis en verf op terpentinebasis. Wat is nu het verschil tussen deze twee en welke kun je het beste kiezen voor jouw schilderklus? Voor het antwoord op deze vragen moeten we kijken naar het verschil tussen deze twee type verven.

Bij het schilderen van bijvoorbeeld deuren, kozijnen en de trap kom je voor de keuze staan tussen verf op waterbasis en verf op terpentinebasis. Wat is nu het verschil tussen deze twee en welke kun je het beste kiezen voor jouw schilderklus? Voor het antwoord op deze vragen moeten we kijken naar het verschil tussen deze twee type verven.

 

Verf op waterbasis

Wanneer we kijken naar de muurverven dan worden deze over het algemeen geproduceerd op waterbasis. Er zijn een aantal uitzonderingen, zoals isolerende muurverven, die nog op terpentinebasis worden geleverd. Bij de lakverven is dit een ander verhaal. Hier kun je namelijk tussen zowel verf op waterbasis als verf op terpentinebasis.

 

Het voordeel van verf op waterbasis is dat deze op de eerste plaats geur arm is. Daarnaast is het door het ontbreken van terpentine ook beter voor het milieu. Hierdoor is het prettiger werken en mag een professionele schilder ook binnen verven met deze verf. Daarnaast vergeelt een verf op waterbasis minder snel of zelfs helemaal niet. Hierdoor is deze verf ook duurzamer dan een verf op terpentinebasis wanneer je binnen verft.

 

Verf op terpentinebasis

Waarom zou je kiezen voor verf op terpentinebasis? Verf op terpentinebasis kent weer een aantal voordelen ten opzichte van verf op waterbasis en deze eigenschappen zijn vooral van belang wanneer je juist buiten gaat verven. Door de terpentine wordt de verflaag duurzamer. De duurzaamheid wordt namelijk voor een deel bepaald door glansgraad en omdat met een terpentine verf een hogere glansgraad kan worden bereikt. Dit weer gunstig voor de levensduur van de verflaag.

 

Daarnaast zorgt de terpentine ervoor dat de ondergrond beter wordt beschermd tegen vocht. Ten slotte is het zo dat een verf op terpentine minder snel droogt. Hierdoor vloeit deze verf beter dan een verf op waterbasis en dat is weer fijn voor de verwerking.

 

Kan een watergedragen verf over verf op terpentinebasis?

Is het oppervlakte al een keer geschilderd met een verf op terpentinebasis en wil je overgaan op verf op waterbasis? Dat kan wanneer je de verflaag goed voorbereid. Naast de normale handelingen moet je ervoor zorgen dat je de verflaag extra goed schuurt. Voordat je de watergedragen verf aan gaat brengen kies je daarnaast ook voor een grondverf op waterbasis. Hetzelfde geldt voor het verven van terpentine verf over verf op waterbasis. Zorg er dus altijd voor dat de grondverf dezelfde basis heeft als de uiteindelijke verflaag.

 

Welke verf moet ik kiezen voor mijn klus?

Of je nu moet kiezen voor een verf op waterbasis of juist op terpentinebasis hangt dus af van de toepassing. Over het algemeen kun je dus aanhouden dat wanneer je binnen verft dat je dan het beste verf op waterbasis kunt kiezen en wanneer je buiten verft juist voor verf op terpentinebasis.

 

Voor beide verfsoorten zijn verschillende producten op de markt gebracht waardoor er voldoende keus is. Naast de basis zijn ook andere eigenschappen bepalend voor je keuze. Denk bijvoorbeeld aan de glansgraad en de hardheid. Laat je daarom adviseren door onze klantenservice bij de keuze van het juiste product.