Buiten schilderen

  • Geplaatst op
Buiten schilderen

Het koude weer is voorbij en de zon komt weer tevoorschijn. Je wilt daarom lekker in de buitenlucht gaan schilderen. Maar waar moet je allemaal opletten bij het buiten schilderen? Kun je je huis schilderen buiten als het slecht weer is? In dit blogartikel gaan we jou het een en ander uitleggen over het schilderen buitenshuis. Kun je namelijk in de zomertijd altijd buiten schilderen? Je leest het in dit blogartikel over buiten schilderen. 
 

Buiten schilderen met weersomstandigheden 

Een van veelgemaakte fouten is dat er tijdens koud of nat weer toch geschilderd wordt. Ga je namelijk verven met koud weer buiten, dan kan de verf licht bevriezen. Ook blijft de verf dagenlang nat en krijg je geen mooi eindresultaat. Verf kan drogen bij 5 graden, of warmer natuurlijk. De perfecte temperatuur voor het droogproces is rond de 20 graden.  

Werk je met een temperatuur van 20 graden buiten, wordt er maximaal gebruik gemaakt van de open tijd. De open tijd houdt in hoe lang de verf vloeibaar is voordat deze echt droog begint te worden. Dus hoe hoger de temperatuur is, hoe korter de open tijd is. Heb je een te korte open tijd dan kun je problemen krijgen met druppels en strepen die je niet meer kunt herstellen als ze zijn opgedroogd, dit wil je natuurlijk voorkomen.  

Oude verflagen verwijderen bij het buiten schilderen 

Een andere veel voorkomende fout die gemaakt wordt is dat de verflaag waar je overheen wilt schilderen niet goed is schoongemaakt of verwijderd is. Dit is belangrijk bij het huis schilderen buiten. Het ontvetten van het houtwerk is namelijk heel belangrijk. Er kan namelijk roet ontstaan, dit via de regen die op de verflaag terecht komt. Roet kun je vaak met een goede verfreiniger van je verflaag afhalen, maar is zonde van je tijd en wil je natuurlijk het liefste niet doen.  

Het uitkiezen van de juiste buitenlak/buitenverf  

Het is belangrijk om de juiste materialen te hebben voordat je begint met je huis schilderen buiten. Hierbij hoort dus ook de juiste houtverf voor buiten. De klus die je uitvoert bepaalt ook wat je nodig hebt. Je hebt producten die geschikt zijn voor buiten en binnen. Een mooi voorbeeld van lak voor buiten is de Sigma S2U Allure Gloss. Deze lak is geschikt voor het werken op houten ondergronden. De lak is ontzettend weersbestendig en geeft ook nog eens een uitstekende glans en is kleurvast.  

Waarom je niet moet schilderen met regen  

Je huis schilderen buiten in de regen is niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook is het niet goed voor je schilderwerk. Buitenschilderwerk aanbrengen wanneer het regent is dus niet slim om te doen. Ook wanneer het later op de dag nog gaat regenen is, raden we je aan om te wachten met schilderen. Het drogingsproces gaat wat langzamer doordat de luchtvochtigheid op zo’n dagen hoger is.  


Laat je het schilderwerk niet goed drogen als het gaat regenen, kan de regen kraters en kringen creëren op de laklaag. Het enige wat je dan nog kunt doen is de verflaag alsnog drogen of opnieuw opschuren en een nieuwe verflaag aanbrengen. Mocht je toch willen je huis schilderen buiten met regenachtig weer als je bijvoorbeeld geen andere keuze hebt, dan kun je altijd kiezen voor een sneldrogende verf. 
 

Buiten schilderen op verschillende ondergronden 

Als je je gaat bezighouden met kozijnen schilderen buiten is het meest belangrijke dat je rekening houdt met de weersomstandigheden. Schilder bijvoorbeeld niet in de volle zon, maar altijd achter de zon aan. Kozijn schilderen bij regenachtig weer is ook niet de beste manier. Ga je kozijnen schilderen buiten is het belangrijk dat je een goede voorbereiding hebt van je ondergrond waar je op gaat werken.  


Bij kozijnen schilderen buiten dien je goed na te denken over wat voor verf je gaat aanschaffen. Je hebt keuze uit buitenbeits of dekkende buitenlak. Beits kun je meteen aanbrengen zonder grondverf en is bovendien vochtregulerend.
 

Beton verven buiten  

Ga je beton verven buiten dan is het voordeel dat betonverf goed weerbestendig is. Oppervlakken die geverfd zijn met betonverf gaan langer mee. Wind, regen, zuur of vuil, met betonverf hoef je je daar niet druk over te maken. Zelf schimmels, algen en mossen komen niet door de verf heen. Beton verven buiten gaat meestal om een betonnen vloer, zoals een terras of onder een carport. Voor buiten gebruik je bij voorkeur 2-componenten betonverf.  


Hopelijk heb je meer informatie opgedaan over het schilderen buitenshuis. Mocht je nog vragen hebben dan horen we het graag!