Wat is het verschil tussen muurverf en latex verf?

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in Verfsoort

Wanneer je op zoek gaat naar een muurverf dan is de kans groot dat je producten tegenkomt die latex verf worden genoemd. Omdat er tegelijkertijd net zoveel muurverf producten op de markt zijn die deze term niet in de naam hebben, rijst al snel de vraag: wat is het verschil tussen muurverf en latex verf?

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag heel simpel: met muurverf en latex verf wordt hetzelfde bedoeld. Om te achterhalen waar deze term vandaan komt moeten we teruggaan in de tijd.

 

De geschiedenis van latex verf

Latex is een vloeibaar rubber en halverwege de vorige eeuw gebruikten fabrikanten deze stof om muurverf te produceren. In de loop der jaren zijn de productietechnieken verder doorontwikkeld en bevatten de muurverven van tegenwoordig doorgaans geen latex meer.

 

Omdat in de tussentijd latex verf een bekende benaming was geworden voor muurverf, is deze naam wel blijven bestaan. Deze naam wordt nu gebruikt om aan te geven dat het om een muurverf gaat Als een product latex in de naam draagt dan wilt dat dus niets zeggen over de kwaliteit of de ingrediënten van het product.

 

Latex verf kopen

De benaming latex zegt dus niets over de kwaliteit van het product. Bij het bepalen of de latex verf past bij jouw wensen kun je wel naar andere eigenschappen kijken. In elk geval is het zo dat de meeste latex verven op kleur kan worden gemengd. Wel verschillen latex verven op een aantal andere punten.

Allereerst is het goed om te kijken wat precies de plek is waar je verf gaat toepassen. Een latex verf voor binnen is een hele andere latex verf voor buiten. Verder zijn er speciale latex verven ontwikkeld voor specifieke toepassingen, zoals een verf voor badkamers en afwasbare verf voor keukens en kinderkamers. Deze afwasbare latex verven hebben een lage schrobvastheidsklasse. Ten slotte is de kwaliteit van de verf van belang. Hoe beter de kwaliteit, des te beter is de dekking en duurzaamheid. Hierdoor hoef je minder lagen aan te brengen en kun je langer genieten van een mooie muur.

 

 

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste latex verf?

Bovenstaande punten zijn dus van belang wanneer je een latex verf gaat kopen. De keuze voor de juiste verf voor jouw klus kan soms moeilijk zijn, zeker wanneer de muren worden blootgesteld door verschillende omgevingsfactoren. Mocht je hierbij hulp nodig hebben dan kun je contact opnemen met onze klantenservice.