Wat is het verschil tussen grondverf en primers?

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in Verfsoort

Loop een willekeurige verfzaak binnen en ze staan vaak dicht bij elkaar op het schap: grondverf en primers. Beide producten brengen een laag tussen de grondlaag en de laklaag en de namen van deze producten maken het verschil ook niet duidelijk. Het Engelse woord primer betekent namelijk grondverf. Als de namen al gelijk zijn, is er dan wel een verschil tussen een grondverf en primers?

Het verschil tussen een grondverf en een primers

Een grondverf zorgt ervoor dat de lak beter hecht op de oppervlakte en wordt over het algemeen gebruikt op hout. Wanneer een grondverf is gemaakt voor andere ondergronden zoals metaal of kunststof dan spreken we van een primer en als de primer geschikt voor verschillende ondergronden, dan wordt deze primer een multiprimer genoemd. Tegenwoordig worden beide benamingen door elkaar heen gebruikt. Er zijn primers, zoals de Sikkens Rubbol Primer en Sigma S2U Primer, die geschikt zijn voor het aanbrengen op hout.

 

Grondverf of primer op water- of terpentinebasis?

Grondverf en primers zijn beschikbaar op water- en terpentinebasis. Welke van de twee geschikt is voor jouw klus hangt af van de basis van de verf die eroverheen wordt gezet. Let dus goed op de basis van de verf die je gaat gebruiken wanneer je een grondverf of primer gaat kopen.

 

Grondverf en primer online bestellen

Het is niet noodzakelijk om een grondverf of primer van hetzelfde merk te gebruiken als het merk van de verf die eroverheen wordt gezet. Er zitten wel verschillen in de kwaliteit tussen grondverf en primers. Zo heeft Sikkens met de Rubbol Primer en de Rubbol Primer Extra twee primers op de markt gebracht die beiden populair zijn onder doe-het-zelvers. Wanneer je de Sikkens Rubbol Primer Extra aanbrengt en vervolgens een hoogglanslak dan zal de glans van de lak niet alleen mooier zijn, maar ook langer behouden blijven.

 

grondverf en primers