Vloertegels verven: Stappenplan

  • Geplaatst op
Vloertegels verven: Stappenplan

Bekijk deze blog voor advies over het opnieuw verven van je tegels. We bespreken of vloertegels kunnen worden geverfd, de duur van tegelverf en hoe te beginnen met een gedetailleerde strategie voor het verven van vloertegels.

 

Tegels overschilderen | Stappenplan 

Waar moet je beginnen als je tegels gaat overschilderen? Om je te helpen zo goed mogelijk voorbereid aan de slag te gaan, hebben we een gedetailleerd plan voor je uitgewerkt.

 

Stap 1: Voorbereiding

De helft van de strijd wordt gewonnen met voorbereiding! Daarom vind je hieronder een checklist met de benodigdheden en uitrusting die je nodig hebt, zodat je klaar bent om te beginnen met het overschilderen van tegels.

 

Checklist Vloertegels schilderen:

Afplaktape
Schuurpapier
Primer
Verf
Verfroller en kwast
Lak of vernis
Schone doekken of lappen
Tegelreiniger

 

Stap 2: Tegels ontvetten

Het ontvetten van de tegels is een essentiële stap voordat u begint. Maak de tegels eerst schoon met een spons, warm water en Universol Paint Cleaner.

 

Stap 3: Tegels schuren

Voor een optimaal resultaat schuur je de vloertegels licht op met een stuk schuurpapier voordat je ze verft. Maak de tegels vervolgens voor het verven grondig schoon om eventueel achtergebleven stof te verwijderen. De verf hecht beter op de tegels door hun ruwe textuur. Je kunt ze bedekken met een oude handdoek, lade of stucloper om te voorkomen dat de verf op de muur of vloer spat. De Sia Siasponge Flexpad (7983) is een handig hulpmiddel voor het schuren van tegels.

 

Stap 4: Afplakken en grondverf aanbrengen

Gebruik afplakband om alles te bedekken wat je niet wilt schilderen. Gebruik hiervoor gele afplaktape. De Deltec Masking Tape Pro Yellow is een geweldige optie. Deze gele tape heeft niet alleen een geweldige kleefkracht, sterke UV-bestendigheid en geen kleverige resten, maar je kunt er ook nette lijnen mee trekken op verschillende achtergronden. Je kunt afplakfolie gebruiken om je meubilair te bedekken. 

 

Hoe moet ik primer op tegels aanbrengen?

Wij adviseren de Alabastine Tile Primer 1 Component - 1 liter te gebruiken. Dit is een uitstekende primer die ervoor zorgt dat de verf goed hecht aan de tegels. De Südwest All-Grund K51 Primer is een geschikte vervanger.

 

Stap 5: Begin met de randen

Het schilderen van de tegelranden is een goede plek om te beginnen bij het verven van de wandtegels. Zorg ervoor dat de lakverf goed gemengd is met een houten roerstaafje en open is voordat je begint met het schilderen van de randen. Giet de lak daarna in een verfbakje en gebruik nadat je klaar bent een kwast om eventuele druppels op te ruimen.

 

Stap 6: Verf de rest van de tegels

Je kunt de resterende tegels verven als je de randen hebt afgewerkt. Gebruik een dikke laag tegelverf en breng deze in verticale stroken aan. Breng vervolgens verf aan in een horizontale streek. Vermijd "druppels" (plekken waar overtollige verf is aangebracht en in kleine druppeltjes naar beneden druipt) en stof zoveel mogelijk af door van boven naar beneden te werken. Rol daarna op een ordelijke manier lange stroken. Zo vermijd je verfdruppels en strepen. Poets de tegels na het afwerken voor een langdurig resultaat. Alabastine Hittebestendige Tegelverf 750 ml - Wit of Alabastine Tegelverf Wit 1 Component - 1 liter zijn beide uitstekende keuzes voor tegelverf.

 

Hoeveel lagen tegelverf moet je aanbrengen?

Gewoonlijk hebben tegels een tweede of derde laag nodig. Het wordt aanbevolen om minimaal 24 uur te wachten voordat u de volgende laag aanbrengt. Voordat je de volgende laag aanbrengt, schuur je de geverfde tegels nog een keer licht op met het schuurpapier.

 

Hoe lang moet tegelverf drogen?

Tegelverf heeft meestal één tot drie uur nodig om op het oppervlak te drogen en ongeveer zes uur om op de handen te drogen. Tegelverf heeft echter verschillende droogtijden. In de meeste gevallen kunnen tegels na 24 uur opnieuw worden geverfd. Afhankelijk van de omstandigheden en het type verf kan het echter nog een paar dagen tot een week duren voordat de verf volledig droog en maximaal duurzaam is. Om de beste resultaten te bereiken, is het aan te raden om je altijd te houden aan de exacte aanbevelingen van de fabrikant. 

 

Stap 7: Verwijder afplaktape.

Het is aan te raden om de afplaktape te verwijderen nadat je klaar bent en je stukken zijn afgeplakt. Terwijl de verf nog nat is, kun je dit doen. Haal je het er pas af als het droog is? Als je de tape verwijdert, is de kans groter dat je de tape breekt, de verflaag onnodig beschadigt of lijmresten achterlaat.

 

Tegels verven

Tegelverf is een geweldige optie als je met je tegels een opvallende look wilt creëren. Tegelverf is een veelgemaakte keuze. Misschien passen de huidige tegels niet meer in de ruimte of vind je ze niet mooi van kleur. Op dat moment kun je tegelverf gebruiken. Je kunt je "oude" tegels overschilderen om nieuwe tegels te maken zonder ze te beschadigen of te slopen! Zo kun je de sfeer van de kamer snel veranderen! Tegels worden meestal over het hoofd gezien bij het verbouwen van een huis. Dat komt gewoon omdat het veel werk is om ze te verwijderen. Er ontstaat veel rommel als de tegels moeten worden verwijderd en verbrijzeld. Niet veel mensen houden van rommel en daarom worden er zelden keuken- en badkamertegels vervangen. Zodra je echter verf aanbrengt, ziet het er gloednieuw uit en kun je een geheel nieuwe stijl creëren!