Verf bewaren

  • Geplaatst op
Verf bewaren

Je hebt net een pot verf gekocht en bent begonnen met schilderen, maar je komt er al snel genoeg achter dat je nog wat verf over hebt. Dit is natuurlijk niet erg omdat je verf op de juiste wijze lang kunt bewaren. De vraag is natuurlijk: hoelang kun je aangebroken verf bewaren? Het is niet erg om verf te bewaren omdat je er mogelijke verfschade mee kan wegwerken. In dit blogartikel gaan we jou het een en ander vertellen over verf bewaren.

 

Verf op waterbasis en terpetinebasis bewaren

Hoe lang je nu precies verf bewaren? Een exacte houdbaarheidsdatum kunnen we je helaas niet geven. De houdbaarheid verschilt namelijk ook bij muurverf en lakverf. Dit geldt ook voor watergedragen en terpentinegedragen verf. Terpentinegedragen verf dekt bijvoorbeeld snel in. Wanneer je na een aantal jaar weer door de verf roert lijkt de verf nog goed. Maar is het al veel van zijn kenmerkende eigenschappen verloren.

 

Wel zijn er een aantal factoren die je kunnen helpen om de houdbaarheid van verf te vergroten. Twijfel je of je de verf nog kunt gebruiken? Breng de verf in een volle laag aan op een houtje. Als deze na een dag droog is kan de verf gebruikt worden. Droogt de terpentinegedragen verf niet? Dan is deze niet meer te gebruiken.

 

Hoelang kun je verf bewaren?

De houdbaarheid van verf heeft met een aantal factoren te maken. Verf is lang houdbaar mits je de verf op de juiste manier opbergt. De verf kun je het beste bewaren met een constante temperatuur op een donkere vorstvrije plek. Om de duur van de verf te verlengen dien je de verf ook in een luchtdicht en afgesloten blik te bewaren. Door deze factoren te volgen heb je een langere houdbaarheid voor de verf en kun je verf bewaren.

 

Beste manier om verf te bewaren

Aangebroken verf bewaren: hoe doe je dat? De beste manier om verf bewaren te maximaliseren is om het luchtdicht te verpakken. Lucht zorgt er namelijk voor dat de verf uitdroogt en daarom de houdbaarheid van de verf verminderd wordt. Er kan een laag op de verf ontstaan dat gemakkelijk te verwijderen is. De verf lijkt nog wel goed, maar de eigenschappen van de verf zijn toch wel wat minder geworden. Mocht je nu minder dan een half verfblik over? Dan kan dit voorkomen door de overige verf over te gieten naar een kleiner blik, zodat er minder lucht bij komt. Heb je meer dan een half verf blik over? Dan adviseren we je om dit met luchtdichte folie af te plakken. Daarbij is het belangrijk om het blik verf op een donkere plek neer te zetten en af en toe doet omdraaien.

 

We hopen dat je na het lezen van dit blogartikel wat meer op de hoogte bent van hoe je verf kunt bewaren. Nu weet je dus dat aangebroken verf bewaren ook mogelijk is. Bij vragen of wat meer informatie kun je contact opnemen met onze klantenservice. Die zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag via mail of telefonisch. Onze klantenservice is voorzien van de juiste kennis om zo al je vragen te beantwoorden.