Tuinhuis beitsen

  • Geplaatst op
Tuinhuis beitsen

Een houten tuinhuis moet goed onderhouden en beschermd worden. Met verschillende weersomstandigheden heb je kans dat het hout wordt beschadigd en dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarbij heb je kans dat het hout dan gaat rotten of schimmelen en dan heb je weer een probleem erbij. In dit blogartikel gaan we je het een en ander uitleggen over je tuinhuis beitsen en hoe je het kan beschermen. Wat voor beits heb je nodig voor je tuinhuis en wat is de beste beits voor tuinhuis? 
 

Het uitzoeken van de geschikte beits voor je tuinhuis 

Om maar meteen de belangrijkste vraag te beantwoorden, namelijk: wat is de beste beits voor tuinhuis? Mocht het hout dat je gaat schilderen al nat zijn of je weet dat het nat gaat worden, neem dan een vochtregulerende beits. Een mooi voorbeeld hiervan is een tuinbeits. Hierdoor kan het natte hout beter ademen en wordt het beschermd tegen regen. Tuinbeits is geschikt voor bijvoorbeeld: tuinhuizen, schuren, blokhutten of tuinmeubels. Voor hout dan minder nat zal worden gebruik je een beits met een minder hoge vochtregulerende werking, zoals buitenbeits. Het voordeel van deze beits is dat het langer meegaat. De beste beits voor tuinhuis? We raden de Wijzonol Dekkend Tuinbeits aan.  

Hoe vaak moet je tuinhuis beitsen? 

Voor een optimale bescherming van jouw tuinhuis kun je het beste om de twee jaar je tuinhuis beitsen. Zorg ervoor dat het droog is en dat de buitentemperatuur tussen de 10 en 20 graden is. Je brengt de beits aan wanneer het tuinhuis niet in de zon staat. Staat het tuinhuis in de zon? Dan kan het té snel gaan drogen waardoor er strepen of blaasvorming kan ontstaan.  

Hoe ga je te werk? 

Begin met het verwijderen van sloten of hangers en scharnieren. Daarna begin je met het afdekken van eventuele aanwezig glas en bestrating. Hiervoor kun je afplaktape gebruiken of afdekfolie. Veeg het hout waar je op gaat werken goed schoon met een harde borstel en ontvet het hout. Spons dit hierna goed schoon met water en laat het drogen.  

Nadat je het goed hebt laten drogen begin je met het impregneren van het hout. Dit zorgt voor een goede ondergrond en vermindert de zuigende werking van het hout. Hierdoor heb je minder beits nodig. Breng op al het hout waar je op gaat werken een laag impregneermiddel aan, dus ook aan de binnenkant van je tuinhuis. Laat dit vervolgens goed drogen, kijk goed op de verpakking hoelang het drogingsproces mag duren. Daarna schuur je het hout goed op met een schuurpapier en maak je het vervolgens stofvrij, dan kun je beginnen met tuinhuis beitsen.  

Begin met het aanbrengen van de beits, dit doe je gemakkelijk met een platte kwast. Zoals al eerder vermeldt vermijd je de volle zon. Schilder altijd achter de zon aan en vergeet de binnenkant niet. Doordat je de binnenkant meeneemt met beitsen voorkom je dat het hout van binnenuit wordt aangetast. Nadat je het goed hebt laten drogen (dit is meestal na 4 uur) kun je het hang en slootwerk weer monteren.  

We hopen dat je na het lezen van dit blogartikel wat beter op de hoogte bent van alles met betrekking tot tuinhuis beitsen. Er komt dus minder bij kijken dan je misschien dacht. Mocht je nog verdere vragen hebben of wat meer informatie willen? Neem dan gerust contact met ons op via onze klantenservice. Onze klantenservice is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag via e-mail of telefonisch. Onze specialisten beschikken over de juiste kennis en kunnen je op die manier gemakkelijk helpen zodat je met een goed gevoel aan de slag kunt gaan met je klus.