Sikkens buitenlak

 • Geplaatst op
 • Geplaatst in Verfsoort

Lente is hét seizoen van het jaar dat we ons graag vertoeven in onze tweede huiskamer: het balkon, de voortuin, de achtertuin of gewoon lekker op het dakterras. Wat genieten we ervan om ‘de buitenboel weer klaar te maken’! De barbecue wordt weer uit de schuur gehaald, de vijver wordt verschoond, het onkruid wordt gewied en de fleecedekens worden neergelegd.

Lente is hét seizoen van het jaar dat we ons graag vertoeven in onze tweede huiskamer: het balkon, de voortuin, de achtertuin of gewoon lekker op het dakterras. Wat genieten we ervan om ‘de buitenboel weer klaar te maken’! De barbecue wordt weer uit de schuur gehaald, de vijver wordt verschoond, het onkruid wordt gewied en de fleecedekens worden neergelegd.

 

Ja, we houden ervan om buiten alles weer spik en span te maken. Zo ook die ene tuinmeubel of buitendeur, die na de winter écht wel even een likje buitenverf nodig heeft. Het middel: sikkens buitenlak.

 

Wat is sikkens buitenlak?

Sikkens buitenlak is een buitenverf voor het onderhouden van houten elementen om en aan het huis, die aan de buitenlucht worden blootgesteld. Verf voor het exterieur dus. Het is als het ware een laagje dat je over je houtwerk heen verft, ter bescherming van weersomstandigheden en tegen slijtage. Denk hierbij aan houten tuindeuren, houten tuinmeubelen, houten kozijnen en meer houtwerk.

 

De buiten verf is verkrijgbaar in hoogglans buitenlak, zijdeglans buitenlak en primer van sikkens. Daarnaast zijn er ook nog diverse kleuren buitenlak van het merk sikkens, zoals de populaire sikkens RAL 9010. Dit is een hoogglans buitenlak in de kleur gebroken wit.

 

Welke soorten sikkens buitenlakken zijn er allemaal?

 

 1. Sikkens Rubbol XD High Gloss

Kenmerken: beschermt en gaat tot wel 10 jaar mee. Het is weerbestendig, biedt UV-bescherming, is onderhoudsvrij en bevat blijvende glans en kleur. Het hoeft niet verdund te worden en is te gebruiken tussen 0 en 30 graden Celcius.

 

 1. Sikkens Rubbol SB

Kenmerken: kan tegen alle weersomstandigheden van winter, herfst, lente en zomer. Beschermt en gaat tot wel 8 jaar mee. Is fijn om mee te verven (klaar voor gebruik) en heeft bovendien een blijvende glans en kleur.

 

 1. Sikkens Rubbol Express High Gloss

Kenmerken: hoogglans buitenlak van sikkens dat supersnel droogt (zelfs bij kou). Heeft een blijvende glans en kleur. Heeft een beschermende factoreschermt en gaat tot 6 jaar mee. Het is te gebruiken tussen 0 en 20 graden Celcius en een perfecte vloeiing.

 

 1. Sikkens Rubbol Primer Extra

Kenmerken: Een half glanzende buitenlak dat goed schuurbaar is en erg goed dekt. Is te gebruiken bij 5 tot 30 graden Celcius. Ideale primer als voorlak of grondverf voor een extreme glans.

 

 1. Sikkens Rubbol Primer

Kenmerken: erg goede hechting op de ondergrond, is erg goed te schuren en is vochtregulerend. Het heeft een hoge dekking en is te gebruiken van 5 t/m 30 graden Celcius.

 

Wanneer is sikkens buitenlak droog en over te schilderen?

De tijd dat buitenlak nodig heeft om op te drogen of totdat het over te schilderen is, hangt af van de keuze buitenlak. Zo heeft hoogglans buitenverf van sikkens bijvoorbeeld een langere droogtijd nodig dan zijdeglans buitenverf. Primer daarentegen heeft natuurlijk veel minder droogtijd nodig.

Een overzicht:

 1. Sikkens Rubbol XD High Gloss: stofdroog na 6 uur, overschilderbaar na +/- 18 uur
 2. Sikkens Rubbol: stofdroog na 4 uur, overschilderbaar na +/- 18 uur
 3. Sikkens Rubbol Express High Gloss: stofdroog na 4 uur, overschilderbaar na +/- 12 uur
 4. Sikkens Rubbol Primer Extra: stofdroog na 4 uur, overschilderbaar na +/- 18 uur
 5. Sikkens Rubbol Primer: stofdroog na 2 uur, overschilderbaar na +/- 18 uur

 

Hoe verf ik met sikkens buitenlak?

Natuurlijk dien je eerst even het houtwerk te schuren. Daarna kan het verven en schilderen van de buitenboel beginnen. Handig: de buitenlak van sikkens hoeft niet te worden verdund en is strijkklaar. Wel even roeren alvorens je aan de klus begint. Het aanbrengen van de buitenlak doe je heel eenvoudig met een kwast en een roller. Na enige tijd wachten is de buitenverf stofdroog en eventueel over te schilderen. Kooptip: check onze aanbiedingen van buitenlak!

 

Tot slot: tips om fouten met buitenverf te voorkomen!

 1. Pas op dat je niet met een te hoge temperatuur schildert: 20 graden Celcius is ideaal.
 2. Zorg dat de ondergrond goed ontvet is met een goede verfreiniger. Door regen kan er op oude verflagen namelijk roet zitten,
 3. Verf de dakgoot NIET met sikkens hoogglans of zijdeglans. Deze verf zal gaan bladeren omdat een dakgoot vaak een vochtige plek is.
 4. Verf géén hout dat nog vochtig is! Om dezelfde reden als punt 3.