Schutting beitsen

  • Geplaatst op
Schutting beitsen

Je bent toe aan een nieuwe schutting of je wilt je verouderde schutting een volledige opknapbeurt geven, dan heb je al snel een geschikte beits nodig. In dit blogartikel gaan we het hebben over het schutting beitsen, maar ook over het verven van je schutting. Want hoe gaat het in zijn werk? Wat is een geschikte beits? Moet je altijd schuren voor dat je je schutting gaat beitsen of kun je ook schutting beitsen zonder te hoeven schuren? Op deze vragen gaan we je in dit blogartikel meer informatie geven.  

Je schutting onderhouden 

Waarom is het belangrijk om je schutting te beitsen? Dit doe je voor de bescherming van het hout. Je schutting is namelijk meestal gemaakt van hout. Hout is een natuurlijk product en heeft daardoor een aantal nadelen op het gebied van duurzaamheid. Zo heeft het weer vrij veel invloed op het hout. Met schutting beitsen geef je je schutting een beschermlaag waardoor het beschermd wordt tegen de meeste weersomstandigheden.  

Het kan fout gaan doordat hout water in zich gaat opnemen, waardoor het kan gaan schimmelen of rotten. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je het hout goed onderhoudt. Je wilt niet dat het kapot gaat en lelijk wordt. Vandaar dat schuttingonderhoud eigenlijk een vereiste is.  

Welke beits moet je gebruiken?  

Wat belangrijk is bij het kiezen van de juiste beits is het kiezen tussen een transparante of dekkende beits. Ga je voor een transparante beits, dan blijft de structuur van het hout goed zichtbaar. Bij een dekkende beits heb je dat niet of minder. De transparante beits geeft meer een natuurlijk uitstraling en heeft daarom ook kleuren die gebaseerd op echte houtsoorten. Bij dekkende beits krijg je een strakke uitstraling en hoef je minder onderhoud te plegen. Daarin zul je dus nog een keuze moeten maken, vanuit daar kun je verder gaan met schutting beitsen.  

Het kiezen van de kleur beits 

Je gaat je schutting beitsen. Wanneer je de keuze hebt gemaakt voor de soort beits waarmee je gaat werken, kun je gaan kijken naar de kleur die je wilt gebruiken. De meest gebruikte kleuren voor beits zijn: zwart, antraciet, donkergroen en originele houtkleuren. Er is ook een kleurloze beits. Veel mensen vinden dit ook mooi omdat ze de echte kleur willen behouden van de schutting. Je kunt dan wel tegen vergrijzing aanlopen, wat een nadeel kan zijn. Als advies kunnen we meegeven om een kleur te kiezen die zoveel mogelijk ligt bij de originele kleur.  

Schutting verven 

Wil je je schutting gaan verven, dan ga je eerst bedenken welke verf je gaat gebruiken. Indien een primer nodig is breng je een primer aan. Ga je voor een houtcoat bij schutting verven dan heb je geen primer nodig. Met grondverf aan de slag gaan dan raden we aan om twee lagen aan te brengen voor het beste resultaat. Je kunt schutting verven gemakkelijk aanbrengen met kwast. Dit zorgt voor een optimaal eindresultaat. Laat de verf goed opdrogen, zodat je het vervolgens kunt afwerken met een speciale buitenlak voor hout.

Kies bij schutting verven wel de geschikte dag uit. Het is namelijk niet verstandig om te gaan schilderen met regen. Houd het weer in de gaten en kies een zonnige dag uit om het schutting verven gemakkelijk te maken. Is je schutting al eens eerder geverfd? Dan is het belangrijk om de oude verflaag eerst te verwijderen. Dit kun je gemakkelijk doen door de schutting op te schuren.  

Schutting zwart verven  

Ben je van plan om je schutting zwart te verven? Zwart is een van de meest gebruikte kleuren om je schutting mee te verven. Je schutting zwart verven geeft een mooie afwerklaag op die ook bescherming biedt. Let wel op dat je bij het schutting zwart verven niet werkt in de felle zon. Door de felle zon droogt de verf vrij snel en dit belemmert je schilderproces. Vooral bij zwarte verf gaat dit nog sneller, aangezien de kleur zwart warmte opneemt.  

Schutting beitsen zonder schuren 

Veel mensen gaan de schutting beitsen zodat die wordt beschermd tegen weersinvloeden. Maar vergis je niet, het is namelijk niet altijd nodig om de schutting te schuren. Doordat je beits aanbrengt aan de schutting trekt de beits zich diep in de vezels van het hout waardoor je schutting kunt beitsen zonder te schuren. Dus op de vraag, kun je ook beitsen zonder te hoeven schuren? Ja, dit is mogelijk.  

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel weer wat meer over schutting beitsen en verven. Daarnaast weet je dat schutting beitsen zonder schuren mogelijk is en wat de favoriete beitskleuren onder consumenten zijn. Heb je nog meer vragen? Stel ze gerust aan onze klantenservice.