RAL kleuren: wat zijn het?

  • Geplaatst op
RAL kleuren: wat zijn het?

Een van de moeilijkste keuzes omtrent je klus is toch wel het kiezen van de juiste kleur. Kies je voor een rustige kleur of een wat drukkere kleur? In dit blogartikel gaan we jou alles uitleggen over het werken met de kleuren voor op jouw muur of plafond. Aangezien de groep RAL kleuren al meer dan duizenden kleuren heeft, begrijpen wij als Verfonline-XL dat het voor jou ook lastig is om een kleur te kiezen. In dit blogartikel gaan we jou het een en ander uitleggen over het werken met de RAL kleurendatabase, zo kun jij de juiste kleurenkeuze maken voor het verven van jouw muren en plafonds. 

 

RAL kleuren: wat is de oorsprong?  

Het RAL coderingssysteem is gemaakt om verf en andere coatings afzonderlijk van elkaar te definiëren en te plaatsen op een kleurenwaaier. RAL is in 1927 in Duitsland bedacht, ontwikkeld en in de markt gebracht. De letters R-A-L staat voor ‘Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen und Gütesicherung’. In het Nederlands betekent dat ‘Nationale Commisie voor het leveringsvoorwaarden en kwaliteitswaarborg’. Ooit is het kleurensysteem begonnen met 40 basiskleuren en dat is nu inmiddels uitgegroeid tot een uitgebreide kleurencollectie met maar liefst 213 verschillende kleuren.  

 

RAL kleuren: welke kleurgroepen zijn er? 

In Nederland zijn de RAL kleuren heel populair en worden ze overal gebruikt, bijvoorbeeld als muurverf. Van de RAL 9010 heb je vast wel eens gehoord. Dit is de meest gebruikte kleur in Nederland die bijna in ieder huishouden terug te vinden is. RAL 9016 wordt voornamelijk gebruikt voor op het werken van muren, deuren en kozijnen. Deze tint is lichter en witter van kleur dan de 9010-variant. Andere populaire kleuren onder de RAL kleuren collectie zijn de RAL 7021 zwartgrijs en de RAL 7016 antracietgrijs. Hieronder hebben we een klein lijstje gemaakt hoe de RAL kleurgroepen gesorteerd zijn en welke kleuren je in welke groepen kan vinden.  

 

RAL kleur Kleurtinten
RAL 1000 t/m 1037 geel-, beige en goudtinten
RAL 2000 t/m 2013 oranjetinten
RAL 3000 t/m 3033 rood- en rozetinten
RAL 4001 t/m 4012 paarstinten
RAL 5000 t/m 5026 blauwtinten
RAL 6000 t/m 6036 groentinten
RAL 7000 t/m 7048 grijstinten
RAL 8000 t/m 8029 bruintinten
RAL 9000 t/m 5026 wit- en zwarttinten

 

RAL kleurenwaaier 

Ben je nu op zoek naar een mooie RAL kleur verf, maar vind je het lastig kiezen via een beeldscherm? Geen zorgen, want daarvoor zijn er kleurenwaaiers. Met een RAL kleurenwaaier kun je snel en eenvoudig een kleur uitkiezen én heb je de mogelijkheid tot het beoordelen van de kleur bij de verschillende soorten lichtinval: bijvoorbeeld wanneer de zon doorbreekt of op een donker moment. Met een RAL kleurenwaaier is het gemakkelijker om je uiteindelijke keuze te maken.  

 

Wanneer je een kleur hebt uitgezocht en deze bij ons wilt bestellen is het essentieel om de juiste kleurcode door te geven. Gemengde verf kan namelijk niet geretourneerd worden.  

 

Hopelijk hebben wij je nu meer uitgelegd over het ontstaan van de RAL kleuren, hoe de kleurgroepen zijn ingedeeld en over de RAL kleurenwaaier. Mocht je nog vragen hebben dan adviseren we je contact op te nemen met onze klantenservice!