Radiator verven: hoe doe je dat?

  • Geplaatst op
Radiator verven: hoe doe je dat?

Radiator verven: hoe gaat het in zijn werk? Wij leggen je uit hoe je het kan aanpakken en of je ook met krijtverf of andere soorten verf kunt schilderen. In dit blogartikel kom je erachter welke stappen je moet zetten en welke materialen je nodig hebt om je klus te laten slagen.

 

De voorbereiding

Begin bij het radiator verven met het uitzetten en laten afkoelen van de radiator en leg een afdekzeil onder de verwarming. Om te voorkomen dat er spatten op de muur komen, adviseren we om je achter de radiator ook af te dekken. Maak het geheel schoon, door de radiator goed te ontvetten en mat op de schuren met een korrel P240. Plak vervolgens de thermostaatkraan en de leidingen af met tape. Dit is heel belangrijk om te doen, zo voorkom je  dat er spatten op komen. Mocht het zo zijn dat er roest zit op je radiator, verwijder dit dan door opnieuw grondig te schuren.

 

Hoe ga je te werk met radiator verven?

Radiator verven kan op meerdere manier aangepakt worden. Zo kun je het proces aangaan met een gewone verf en kwast. Een andere optie is met een spuitbus op verfbasis. Denk hierbij wel aan dat het verven van de radiator gemakkelijk gaat dan met een spuitbus, omdat je makkelijk oneffenheden krijgt met een spuitbus. Voor het radiator verven kun je het beste een goede grondverf gebruiken, bijvoorbeeld een multiprimer. De verf is namelijk bedoeld voor alle soorten ondergronden, op die manier kun je een goede eerste laag aanbrengen voor een mooie hechting. Wij adviseren om de grondverf royaal aan te brengen en dan zo’n 4 tot 5 uur te wachten om zo verder te gaan met je verwarming.

 

Aanbrengen van radiatorverf

Is de grondverf mooi egaal opgedroogd? Dan kun je vervolgens verder gaan met het proces van je verwarming verven. Als er eventueel haartjes of oneffenheden ontstaan werk je deze weg door met een fijne korrel licht op te schuren. Daarna kun je verder gaan met het verven van de radiator met een uitgekozen verf bijvoorbeeld: Drost Revi Radiatorenlak. Radiator schilderen kan gemakkelijk met een kwast of roller voor verf op waterbasis.

 

Afronding met radiator verven

Bij het afronden van je radiator schilderen is het belangrijk dat je de tape verwijdert als de verf nog nat is. Hiermee voorkom je dat de tape de laklaag beschadigd. Wil je de roller of de kwast die je gebruikt hebt weer opnieuw gebruiken? Maak de kwast of roller dan schoon met water en wikkel ze in een plastic zakje, dan worden de roller of kwasten in het geheel goed onderhouden. De verfroller kun je eventueel ook nog uitspoelen met warm water en goed laten drogen. Let wel op dat de roller na het gebruiken niet altijd weer te gebruiken is. Zorg ervoor dat de radiator pas weer wordt aangezet als de verf volledig is opgedroogd. De radiatorlak kan zich namelijk door de hitte laten afbladderen, en je wilt natuurlijk voorkomen dat je opnieuw moet gaan radiator verven.

 

Eindconclusie

Na het lezen van dit blogartikel ben je hopelijk weer wat meer informatie rijker over radiator verven. Mocht je nu toch nog wat meer informatie willen hebben? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, zowel telefonisch dan per e-mail. Onze specialisten beantwoorden graag al jouw vragen over radiator schilderen, zodat jij met een gerust gevoel aan de slag kunt gaan.