MDF verven: hoe doe je dat?

  • Geplaatst op
MDF verven: hoe doe je dat?

In dit blogartikel gaan we je alles uitleggen over het MDF verven. Want wat is MDF nou eigenlijk? En hoe doe je nu MDF verven? Na het lezen van het blogartikel ben je daarin al een stuk wijzer geworden. We gaan je stap voor stap uitleggen hoe je MDF moet verven, van voorbereiding tot afronding.

MDF verven: wat is MDF?

De afkorting MDF staat voor: Medium Density Fibreboard. Dit is een tot plaat geperste combinatie van houtvezels en kunsthars, die samen voor een zeer glad oppervlak zorgen. Door zijn gladde kenmerk is het een populaire keuze voor binnenshuis te verwerken, en bovendien ook goed te schilderen. Je kan binnenshuis een aantal MDF verfklusjes opstarten. Denk bijvoorbeeld aan: MDF keukenkastjes verven, MDF kastdeuren verven en MDF badkamers verven. Bij de voorbereiding van het MDF schilderen kun je het beste een geschikte grondverf gebruiken. Dit kan namelijk de zuiging voorkomen, net zoals bij een voorstrijk.

Let er op dat bij het verven rekening gehouden moet worden met een aantal zaken. Wij adviseren je daarom ook om de MDF te bewerken met een MDF grondverf. De grondverf zorg namelijk dat het zuigvermogen van de MDF plaat overal gelijk is. Zo kun je gemakkelijk aan de slag gaan met het bijvoorbeeld MDF keukenkastjes verven.

MDF verven: het aanbrengen van de lagen

De stap van het gronden van de MDF-plaat wordt vaak overgeslagen door mensen. Dit komt doordat mensen het vaak tijdverspilling of saai vinden en dat is een grote fout. Daar blijft het niet bij: scheurtjes kunnen ontstaan en ook kunnen kleuren er anders uitzien dan gewenst. Daarnaast is er ook nog een grote kans dat bij het MDF verven de plaat van MDF begint af te bladderen. Bij het aanbrengen van de grondlaag is het belangrijk dat je alle zijden van het MDF verft. Doordat de plank een zuigvermogen heeft zet de plank een beetje uit bij het verven van de MDF plaat. Door alle zijden goed te verven kun je dit voorkomen en dat maakt het MDF verven alweer een stuk gemakkelijker.

Nadat je bent begonnen met MDF schilderen en je de eerste laag hebt aangebracht raden wij je aan om de plank met een fijn schuurpapier licht te schuren. Let op dat je het schuren voorzichtig doet. Doordat je deze handeling uitvoert wordt de verf een beetje zachter. Zorg ervoor dat je voor het aanbrengen van de tweede laag de plaat goed doet afstoffen. Aangezien je in de stap hiervoor de plaat hebt geschuurd dan kunnen er verfdeeltjes vrijkomen. Daarom is het poetsen van het bord wel noodzakelijk. Daarna kun je aan de slag met het verven van de tweede laag. Bij deze laag hoef je geen grondverf te gebruiken, maar kan je kiezen voor de kleur die de MDF-plaat uiteindelijk moet krijgen.

De tweede laag aanbracht maar de kleur nog niet duidelijk genoeg? Breng dan een derde verflaag toe aan de plaat. Dit is dezelfde handeling als bij de het aanbrengen van de tweede laag. Schuur van tevoren de plaat weer licht op, om na het schuren de plaat weer even af te stoffen. Daarna breng je de verflaag aan met de gewenste kleur om zo het beste resultaat te creëren. Zorg ervoor dat je de stappen in de juiste volgorde aanpakt bij het MDF schilderen, want zo voorkom je dat je overbodige fouten gaat maken en kun je genieten van je eindresultaat. Let op: de MDF plaat is gemakkelijk te buigen, breken of schilferen.

MDF verven: droging

Na het MDF schilderen kan het zo zijn dat je problemen krijgt met het drogingsproces. Gelukkig kan dit worden opgelost. Het is niet verstandig om de verflaag te ontvetten met een thinner. Daarmee ga je namelijk de verf oplossen wat er meestal niet beter op wordt. Van vroeger meegenomen is er een trucje wat nog steeds goed werkt. Je voegt namelijk een emmer water met een scheut schoonmaakazijn toe en neemt dan de verflaag hiermee af. In de meeste gevallen “schrikt” de verf dan, waardoor het drogingsproces door zal zetten.

Eindconclusie

Wij hopen dat je na het lezen van dit blogartikel goed voorbereid aan de slag kan gaan met het verven op MDF. Zoals al eerder vermeldt is het zeer belangrijk dat je het aanpakt in de juiste volgorde. Het MDF schilderen met muurverf adviseren wij niet. MDF is namelijk een houtsoort en aangezien het om een houtsoort gaat, is een houtverf beter geschikt voor deze ondergronden dan bijvoorbeeld MDF schilderen met muurverf. Je kunt kiezen voor een houtverf in de glans mat, zijdeglans, of hoogglans. Gebruik daarbij ook een mooie grondverf voor MDF voor het beste resultaat.

Mocht je nu nog vragen hebben over het MDF verven? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We beantwoorden graag al jouw vragen zodat je met een goed gevoel aan de slag kunt gaan met het MDF schilderen.