Kwasten schoonmaken

  • Geplaatst op
Kwasten schoonmaken

Een van de belangrijkste dingen bij het schilderen is toch wel het gebruiken van een kwast of verfroller. Vandaar dat ze ook de nodige aandacht moeten krijgen. Het is namelijk zeer belangrijk om je kwasten goed schoon te houden. Wanneer moet je kwasten bewaren of weggooien? En hoe doe je op de juiste wijze kwasten schoonmaken? In dit blogartikel gaan we jou alles uitleggen over verfkwasten schoonmaken.

 

Wanneer verfkwasten bewaren of gebruiken?

Wat belangrijk is om te weten is wanneer je de kwasten weer gaat gebruiken, en kun je kwasten bewaren? Kwasten kun je voor een lange tijd goed gebruiken, mits ze goed schoon worden gemaakt natuurlijk. Ga je nu met een kwast aan het werk, maar wil je deze binnen enkele dagen wederom gebruiken? Dan hoef je de kwast niet grondig schoon te maken. Wikkel de kwastharen in aluminiumfolie en plak het vast met bijvoorbeeld een stuk tape. Doe de kwasten in een luchtdichte plastic zak en leg het weg op een droge plek. Voer je het uit op de manier zoals hierboven is uitgelegd, dan kun je de kwasten maximaal twee dagen bewaren.

 

Mocht je nu een schilderklus achter de rug hebben en niet van plan zijn om weer te gaan schilderen de komende tijd? Dan moet je de kwasten schoonmaken op een grondige wijze. Probeer zoveel mogelijk verf van de kwasten af te halen. Zo houd je geen verfresten over en is het kwasten schoonmaken eigenlijk helemaal geen moeite.  

 

Verfkwasten waterbasis en terpentinebasis

Bij verfkwasten schoonmaken op terpentinebasis doe je de kwasten reinigen met lijnolie in een schoon potje, want zo kun je ze gemakkelijk schoon krijgen. Zorg ervoor dat je de kwastharen goed aandrukt aan de zij- en onderkant en laat de kwasten daarna minimaal twéé uur in het potje weken. Daarna kun je je kwasten droog maken met een schone doek en kun je ze goed bewaren op een droge plek.

 

Bij verf op waterbasis ligt een ander proces voor de hand. Het enige verschil is dat je de kwasten niet schoonmaakt door in olie te leggen, maar het schoonmaakt met warm water. Hetzelfde drogingsproces geldt ook voor verfkwasten op waterbasis, want ook hier laat je de kwasten twéé uur weken voordat je deze kwasten gaat schoonmaken en bewaren op een droge plek. Daarbij geldt wederom hetzelfde principe: voer je het kwasten schoonmaken op de juiste manier uit dan kun je ook de kwasten bewaren en een andere keer hergebruiken.

 

Verfroller schoonmaken

Nu je weet hoe kwasten schoonmaken werkt, hebben we ook nog de verfrollers. Bij het schoonmaken van verfrollers is het goed om te weten wat voor soort roller je gebruikt hebt. Er zijn namelijk twee soorten verfrollers. Je kunt aan de slag gaan met een muurverfroller of een lakverfroller. Bij de muurverfroller is het in ieder geval nodig om ze schoon te maken. Dit doe je door je verfroller af te smeren aan je verfblik of emmer. Daarna leg je de verfroller in een bak met lauw water en laat je de verfroller een aantal uur weken. Tot slot haal je het overgebleven verf eraf, bijvoorbeeld met je handen.

 

Verfkwasten schoonmaken eindconclusie

We hopen dat je na het lezen van dit blogartikel meer weet over het verfkwasten schoonmaken. Tevens ben je nu weer wat meer op de hoogte over kwasten bewaren. Het is belangrijk om te weten hoe je kwasten moet schoonmaken op verf van waterbasis of terpentinebasis. Als je weet waar je mee bezig bent maak je namelijk minder snel fouten.

 

Heb je nu nog enkele vragen over het schoonmaken van verf kwasten? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We beantwoorden graag al jouw vragen, zodat je met een goed gevoel aan de slag kunt gaan met het werken met kwasten schoonmaken. Verfkwasten schoonmaken kan gemakkelijk zijn, zolang je het doet op de juiste manier.