Houtolie: wat is het?

  • Geplaatst op
Houtolie: wat is het?

Meer weten over houtolie? Lees ons blogartikel en ontdek alles over deze categorie.

Op zoek naar een mooie houtolie voor binnen en buiten? Dan ben je bij Verfonline-XL op het juiste adres. In dit blogartikel gaan we jou alles uitleggen over deze olie. Zo lees je in dit artikel alles over de eigenschappen, over het werken met de houtolie en waarvoor het wordt gebruikt. Op het einde van dit blogartikel weet je alles over houtolie!

 

Houtolie: wat is het?

Houtolie is eigenlijk een olie die het hout bescherming geeft tegen luchtvochtigheid, slijtage en vuil. Doordat hout gevoelig is voor het weersomstandigheden zoals zon, regen, wind en temperatuur zal dit gevolgen hebben voor het werken op hout. Het hout kan namelijk gaan verkleuren of gaan krimpen, uitzetten en dat kan problemen gaan veroorzaken. Daarom is er olie bedacht zodat je zonder enige bedreigingen zoals regen, wind en zon toch gebruik kan maken van het werken op houten ondergronden. Zo kan het resultaat gemakkelijk gezien en vergeleken worden. Als je de onbehandelde houtolie vergelijkt met een behandelde olie op hout zul je na de loop van tijd een duidelijk verschil zien.

 

Houtolie: waar gebruik je het voor?

Houtolie gebruik je voor het verzorgen van meubels voor zowel binnen als buitenshuis. Doordat de olie zich diep in het hout impregneert beschermt het zich zeer goed. Op deze manier zal het optimaal mooi resultaat leveren. Zoals gezegd heb je houtolie voor binnen en buitenshuis. Het verschil is dat houtolie voor buiten vaak uit gekookte tungolie bestaat, terwijl er voor binnen voornamelijk lijnzaadolie wordt gebruikt. Niet alleen wordt de olie gekookt maar ook verhit tot boven de 300 graden, dat noemen we standolie. Met deze olie kun je zelf bijvoorbeeld boten waterdicht houden. Het doel van de olie is eigenlijk al sinds vroeger om meubels of andere soorten houten ondergronden zo lang mogelijk mooi te houden en mee te laten gaan.   

 

Houtolie: hoe breng je het aan?

Voordat je de olie aan gaat brengen is het belangrijk dat je het hout goed doet reinigen. Op deze manier krijg je altijd het beste resultaat met het verwerken van de olie. Vervolgens kun je het hout repareren mochten er nog mankementen in zitten zoals gaatjes of andere ongelijkheden. Met een houtrotvuller kun je de gaatjes mooi opvullen. Voor het reinigen van het hout kun je een afbijtmiddel of tuinmeubelreiniger gebruiken. Dit is wel afhankelijk is van hoe vuil het hout is. Gebruik hiervoor een Scotch Brite pad zodat je ook gelijk je ondergrond licht opgeschuurd hebt. Daarna breng je de olie onverdund of verdund aan op het hout. Schilder het hout altijd met de nerf mee en veeg de druppels direct weg zodat er geen verschil ontstaat. Als je de eerste laag hebt aangebracht moet je het hout 24 uur laten drogen. Bij een tweede laag olie hoef je het hout niet te schuren. Wij raden je aan zelfs een derde laag aan te brengen, op deze manier weet je zeker dat het hout goed bestand is tegen weersinvloeden. Ook raden we je aan om het hout goed te laten drogen, minstens 1 tot 2 dagen. Daarna kan je optimaal genieten van je houtbehandeling.

 

Houtolie: het verschil tussen beits en olie?

Het verschil tussen houtolie en beits is voornamelijk dat de beits in het algemeen een betere bescherming geeft, maar dat door de olie een natuurlijke uitstraling bewaard blijft. Daarbij trekt olie over het algemeen sneller en beter in het hout dan beits. Bijvoorbeeld voor kasten of meubels voor binnen kun je beter kiezen voor een olie, omdat weersinvloeden binnenshuis beperkt zijn. Voor houtbehandelingen buiten kun je soms beter een beits gebruiken, omdat bij houtolie voor buiten de kans op weersinvloeden veel groter is dan binnen. Daarbij zijn er sommige houtsoorten die alleen met olie behandeld kunnen worden of alleen met beits. 

 

Houtolie: conclusie

Na het lezen van dit blogartikel aan het werk gaan met de houtolie? Dat begrijpen we wel! In ons assortiment van Verfonline-XL is de houtolie populair, om te gebruiken voor bijvoorbeeld het behandelen van houten ondergronden. Heb je nu nog vragen die je graag zou willen stellen? Kom in contact met onze medewerkers via onze klantenservice, zij zijn te bereiken via e-mail of telefonisch van maandag tot en met vrijdag. Op deze manier kunnen ze jouw vragen beantwoorden en kun jij snel aan de slag gaan met houtolie.