Houten vloer schuren

 • Geplaatst op
Houten vloer schuren

Als je een houten vloer gaat schuren, is het van cruciaal belang dat je je van tevoren goed inleest en voorbereidt. In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende soorten houten vloeren, zodat je daar rekening mee kunt houden als je een houten vloer gaat schuren. We bespreken ook de korrelgrootte en hoe deze van invloed is op het type schuurpapier. Vervolgens lopen we met je door elke stap van het schuren van een houten vloer en wat je nodig hebt om te beginnen. We sluiten deze blog af met wat advies over het schuren en lakken van vloeren. 

 

Houten vloeren schuren

Het is cruciaal om de houten vloer te inspecteren voordat je begint met schuren. Ben je van plan een eiken vloer of een parketvloer te schuren? Uiteindelijk is het cruciaal om dit te weten om schade aan de vloer te voorkomen. Hier zijn enkele tips om u te helpen bij een goede voorbereiding.

 

Bepaal de korrelgroefte die je nodig hebt

Beoordeel vervolgens de staat van de vloer voordat je begint met het schuren en lakken van de houten vloer. Het is cruciaal om dit te begrijpen om het te kunnen gebruiken bij het kiezen van het juiste schuurpapier voor het schuren van de vloer.

 

Nieuwe vloer: 

Gebruik hiervoor schuurpapier met grofte P150-P180. Bij volledig schoon en nieuw hout is het niet nodig om te schuren. 

Licht beschadigde vloer: 

Werk hier met schuurpapier met grofte P150 – P180, schuur daarna verder met P220.

Beschadigde en bekraste vloeren: 

Schuur op met grof schuurpapier (P100). Diepe kuilen of krassen kun je het beste opvullen met houtvuller of houtplamuur.

Slechte of zeer beschadigde lak- of beitslagen: 

Schuur deze er geheel af met schuurpapier met een grofte van P80-P120. Schuur daarna lichtjes op met P150-P180.

Beits- of laklagen in goede staat: 

Schuur deze op met P150-P180/P220.

 

Vloeren schuren stap-voor-stap handleiding

Beoordeel vervolgens de staat van de vloer voordat je begint met het schuren en lakken van de houten vloer. Het is cruciaal om dit te begrijpen om het te kunnen gebruiken bij het kiezen van het juiste schuurpapier voor het schuren van de vloer.

 

Stap 1: Voorbereiden

Beoordeel vervolgens de staat van de vloer voordat je begint met het schuren en lakken van de houten vloer. Het is cruciaal om dit te begrijpen om het te kunnen gebruiken bij het kiezen van het juiste schuurpapier voor het schuren van de vloer.

 

Haal alle meubels en andere voorwerpen uit de kamer. Om je productiviteit te maximaliseren, moet je ervoor zorgen dat de ruimte helemaal leeg is. 

 

Vloer schoonmaken: Gebruik een stofzuiger om de vloer helemaal schoon te maken en gebruik vervolgens een vochtige doek gedrenkt in universol om het oppervlak te ontvetten. 

 

De vloer onderzoeken op spijkers en schroeven: Kijk of er spijkers of schroeven uitsteken. Verwijder uitstekende spijkers en draai uitstekende schroeven vast. 

 

Afplakken: Bedek de muren en plinten met afplaktape om ze te beschermen tegen schuurstof.

 

Stap 2: Schuren

Na de nodige voorbereidingen is het tijd om te beginnen met het schuren van de vloer! Het is cruciaal om het juiste schuurpapier te gebruiken. Hier zijn enkele tips:

 

Kies het juiste schuurpapier: Gebruik voor het eerste schuurproces grof schuurpapier (korrel 36 of 40). Schuur vervolgens met schuurpapier met een gemiddelde korrel (korrel 60 of 80). Schuur tot slot met fijn schuurpapier (korrel 100 of 120) voor de laatste stap.

 

De schuurmachine gebruiken: Voor de wat grotere delen van de houten vloer begin je met een trommel- of bandschuurmachine. Zorg ervoor dat je soepel schuurt en beweeg de schuurmachine voortdurend in de richting van de houtnerf. Je kunt een detail- of vlakschuurmachine gebruiken voor hoeken en randen.

 

Tussendoor schuren: Maak na elke schuurbeurt de vloer stofvrij. Uiteindelijk zorgt dit voor superieure resultaten.

 

Stap 3: De afwerking

Na het schuren van de vloer kun je beginnen met het afwerkingsproces. Dit zijn enkele tips die je in gedachten moet houden.

 

 1. De eindcontrole:

  • Onderzoek de vloer na de laatste schuurbeurt op eventuele onvolkomenheden en werk de vloer bij indien nodig. Dit garandeert het best mogelijke resultaat. 
  •  
 2. Stof verwijderen:

  • Gebruik een stofzuiger om de vloer volledig te reinigen van alle laatste stofdeeltjes. Gebruik daarna een vochtige handdoek om het resterende stof weg te vegen.
  •  
 3. Afwerken van de Vloer:

  • Nadat de vloer geschuurd is, gebruik je een geschikte afwerking, zoals olie, vernis of was. Volg voor een optimaal resultaat de aanbevelingen van de fabrikant.
  • Geef de afwerking tussen twee toepassingen de tijd om volledig te drogen. Het product dat je gebruikt zal bepalen hoeveel lagen je moet aanbrengen.
  •  

Stap 4: Na voltooiing

Houd na de voltooiing rekening met het volgende advies voor een optimaal resultaat.

 

 1. Uitharding:

  • Geef de vloer voldoende tijd om te stollen voordat je de meubels opnieuw opstelt. Afhankelijk van de afwerking kan dit enkele dagen tot een week duren. Raadpleeg indien nodig een van onze experts.

 2. Onderhoud:

  • Onderhoud de vloer regelmatig om de afwerking te behouden. Dit kan bestaan uit het regelmatig behandelen van de vloer met een onderhoudsmiddel, stofzuigen en dweilen.
  •  

De vloer lakken na het schuren

Je kunt de vloer na het schuren vernissen voor een prachtige en duurzame afwerking. Door vernis aan te brengen verleng je de levensduur van de vloer, voorkom je verkleuring en maak je de vloer bestand tegen slijtage en krassen. Een soort lakverf die speciaal is ontworpen voor vloeren heet vloervernis. 

 

Gewoonlijk wordt een vloer anders behandeld dan de kozijnen van ramen, deuren of trappen. Bedenk welke kleur je vloerlak moet hebben. Hoewel neutrale kleuren vaak worden gebruikt, kun je zeker opvallen met je keuze. Verder is het cruciaal om rekening te houden met de glansgraad (zijdeglans vs. matglans) en de weerstand tegen schoonmaakmiddelen. Heb je advies nodig? Onze verfexperts geven je graag advies over lakken, schuren en houten vloeren.