Fineer verven

  • Geplaatst op
Fineer verven

In dit blogartikel gaan we jou het een en ander uitleggen over fineer schilderen. Veel meubels die je ziet in je huis zijn gefineerd. Maar wat is fineer nu precies? En kun je erop verven? Die vragen gaan we beantwoorden in het volgende blogartikel. Ook leggen we je dan uit waar je op moet letten. 
 

Fineer verven op hout  

Fineer verven is een optie. Denk hierbij wel aan de voorbereiding van het fineer verven. Bij het verven op fineer zit namelijk geen uitzondering. Nadat je de fineerlaag heb gecontroleerd op beschadigingen kun je beginnen met het ontvetten. Heb je dit gedaan schuur je de ondergrond goed op en maak je het schoon. Dit doe je zodat de verf goed zal hechten op het oppervlak. Nu heb je de voorbereiding gehad en kun je aan de slag met fineer verven.   

Werken op beschadigd fineer 

Als de fineer is beschadigd dan zal je eerst aan de slag moeten om dit te fixen. Heb je nu last van loszittende fineer stukjes kun je proberen het weer vast te lijmen door het oppervlak te verwarmen met een strijkijzer. Met een beetje geluk activeert dat de lijmlaag weer. Zo niet, dan zal je het moeten lijmen. Als alternatief kun je stukjes fineer repareren door op te vullen met kneedbaar hout of houtplamuur.  

Kunststof fineer schilderen 

Kun je op kunststof fineer schilderen? Omdat fineer echt hout is, moet je het ook als hout behandelen. Bij vlekken en verkleuring ga je tegen met een goede beschermlaag van matte of doorzichtige houtverf. Sommige meubels zijn beplakt met een laagje kunststof met een kleurtje of met een houtprint. Dit is dus niet hetzelfde als een laag hout. Veel moderne meubels zoals: kasten, tafels, keukenkastjes zijn van dit materiaal gemaakt. Fineer verven kan gemakkelijk met een krijtverf of een andere soort verf. Mooi om bijvoorbeeld je meubels mee op te fleuren of een bijpassende kleur te geven. Fineer verven is goed om je creativiteit in de vrije loop kunt laten gaan.  

Wat is fineer nu precies?    

Om te gaan werken met fineer is het natuurlijk wel handig om eerst te weten wat het precies is. Veel meubels die in je huis bevinden zijn afgewerkt met een fineerlaag en daarom is de kans groot dat je thuis al veel fineer tegenkomt. Fineer is een dunne laag echt hout dat op plaatmateriaal van samengeperste houtvezels is bevestigd. Fineer heeft als voordeel dat het hierdoor de meubels goedkoper worden, maar dat wel de typische bestraling van hout wordt bereikt.  

Fineer meubels verven 

Je gaat fineer kast verven, Waar moet je opletten? Hieronder zie je een aantal punten waar je rekening mee moet houden tijdens het fineer verven:  

  1. Maak de kast grondig schoon met een mild reinigingsmiddel en water. Dit verwijdert eventueel vuil, stof of vet van de kast en bereidt het oppervlak voor op het fineer schilderen.  

  2. Schuur het oppervlak van het fineer zachtjes met een fijnkorrelig schuurpapier dit helpt om de glans van het oppervlak te verwijderen en zorgt ervoor dat de verf beter hecht. 

  3. Breng een primer aan op het fineer. Een primer helpt de verf beter te hechten en zorgt ervoor dat de kleur van de verf beter tot zijn recht komt. Kies een primer die geschikt is voor fineer verven en laat deze volledig drogen.  

  4. Breng de verf aan op het fineer. Gebruik een kwast of roller om de verf gelijkmatig aan te brengen. Laat de verf bij het fineer kast verven goed drogen en breng indien nodig een tweede laag aan.  

  5. Zoals al eerder gezegd breng je ten slotte een beschermlaag aan op de kast om de verf te beschermen tegen krassen en beschadigingen. Dit kan bijvoorbeeld een blanke lak zijn.  

Heb je vragen over fineer verven? Begrijpelijk! Onze medewerkers helpen je graag met al je vraagstukken zodat jij lekker aan het werk kan.