Douglas hout behandelen

  • Geplaatst op
Douglas hout behandelen

Wanneer de lente weer voor de deur staat is het natuurlijk ook weer tijd om je douglas hout te behandelen. Douglas hout wordt gebruik bij verschillende soorten toepassingen in de tuin, zoals de veranda, overkappingen of schuttingen. In dit blogartikel gaan we jou uitleggen wat douglas hout precies is en hoe ga je douglas hout behandelen. Moet je douglas hout beitsen of douglas hout verven? Na het lezen van dit blogartikel weet je meer over wat het beste is voor je douglas hout behandelen.  

 

Wat is douglas hout? 

Douglas hout is afkomstig van de dougglasspar, oftewel een naaldboom die terug te vinden is in Scandinavië. Door de lage temperatuur waar de naaldboom zich bevindt krijgt de spar een dichte houtstructuur, waardoor het hout van nature goed bestand is tegen zware weersomstandigheden. Niet alleen ziet douglas hout er heel mooi uit, het is ook nog eens ontzettend sterk, duurzaam en budgetvriendelijk hout. Daardoor is douglas hout een populaire keuze voor het verwerken in je tuin. Niet alleen kun je douglas hout gebruiken voor buiten-, maar ook binnenshuis. Denk bijvoorbeeld aan onder andere trappen, deuren en kozijnen.  

 

Hoelang blijft het beschermt?  

Je wilt je overkapping, schutting, balk, palen, veranda met douglas hout behandelen, maar het is belangrijk om te weten of het een lange levensduur heeft? Het antwoord hierop is ja, douglas hout is van goede kwaliteit en daarom een lange levensduur. Door je douglas hout te behandelen, kun je die levensduur verlengen en heb je er nog lang plezier van. Gemiddeld kan het hout zo’n 10 tot 15 jaar. Houten delen die in de grond gaan moet je goed behandelen met een houtolie, zo voorkom je dat het gaat rotten of dat er vocht in trekt. Op die manier blijft het hout zo lang mogelijk van kwaliteit en behoudt het bovendien ook de mooie uitstraling.   

 

Olie of beits gebruiken? 

Bij douglas hout behandelen zijn zowel olie als beits geschikte opties, afhankelijk van het gewenste eindresultaat en de specifieke toepassing van het hout. 

 

- Olie: het gebruik van douglas olie, zoals lijnolie of teakolie, kan helpen bij het voeden en beschermen van het hout. Houtolie trekt in het hout en benadrukt de natuurlijke textuur en kleur. Het biedt ook enige bescherming tegen vocht en UV-straling. Olie wordt vaak gebruikt voor het behandelen van tuinmeubelen, terrassen en andere buitentoepassingen. Het aanbrengen van olie op douglas hout kan het een warmere uitstraling geven.

- Douglas hout beitsen: beits is een soort houtafwerking die verkrijgbaar is in verschillende kleuren en afwerkingen. Beits dringt dieper in het hout dan verf en laat de natuurlijke houtnerf zichtbaar. Het biedt bescherming tegen weersinvloeden, UV-straling en vocht. Douglas hout beitsen kan worden gebruikt om het uiterlijk van het hout te veranderen en een bepaalde kleur of afwerking toe te voegen. Het wordt vaak gebruikt voor toepassingen binnenshuis, zoals meubels en vloeren. 

 

Bij het kiezen tussen olie en beits is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van het hout en de beoogde toepassing. Beide opties kunnen het hout beschermen, maar olie kan meer geschikt zijn voor buitentoepassingen, terwijl beits beter werkt voor binnen of wanneer je een specifieke kleur of afwerking wilt bereiken. Dus wil je douglas hout beitsen of douglas hout met een olie aanbrengen? Het is beide mogelijk en heeft zijn voordelen en nadelen.  

 

Douglas hout verven  

Wil je in plaats van je douglas hout beitsen je douglas hout verven dat is mogelijk, hieronder volgen een aantal tips hoe je te werkt kunt gaan als je douglas hout gaat verven: 

 

- Verfkeuze: kies een verf die geschikt is voor buitenhout en het gewenste resultaat geeft. Watergedragen verven zijn goede opties omdat ze duurzaam en gemakkelijk te onderhouden zijn. Zorg ervoor dat je voldoende verf hebt voor het hele project. 

- Schilderen: gebruik een kwast of een verfroller om de verf gelijkmatig op het hout aan te brengen. Werk in lange, gelijkmatige bewegingen en zorg ervoor dat je geen druppels of klonten achterlaat. Laat de verf drogen volgens de instructies op de verpakking en breng indien nodig meerdere lagen aan voor een betere dekking. 

- Onderhoud: om het geverfde douglas hout in goede staat te houden, is regelmatig onderhoud belangrijk. Controleer het hout regelmatig op beschadigingen of verkleuringen en repareer of schilder nogmaals indien nodig. Volg de onderhoudsinstructies van de verf die je hebt gebruikt.
 

Het is belangrijk op te merken dat douglas hout van nature een hoge duurzaamheid heeft en van nature bestand is tegen rot en verval. Door het te verven, voeg je echter een extra bescherming laag toe en kun je de kleur en het uiterlijk van het hout aanpassen. Heb je vragen over douglas hout behandelen? Stel ze gerust aan onze specialisten. Onze medewerkers staan voor je klaar.