Barsten in verf

  • Geplaatst op
Barsten in verf

Barsten in verf kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een slechte voorbereiding van het oppervlak, verkeerd gebruik van verfmaterialen of zelfs weersomstandigheden. Het kan behoorlijk frustrerend zijn als je net een mooie verflaag hebt aangebracht en er vervolgens barsten ontstaan. Maar geen zorgen, in dit blogartikel vertellen we meer over hoe je de barsten in verf kunt voorkomen.  

Schoonmaken van de ondergrond  

Ten eerste is een goede voorbereiding van het oppervlak essentieel. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, droog en vrij van vuil en losse verf is. Als er al barsten of afbladderende verf aanwezig zijn, moet je deze eerst verwijderen voordat je begint met schilderen.  

De voorbereiding  

Daarnaast is het belangrijk om de juiste verfmaterialen te gebruiken. Kies een verf van goede kwaliteit en zorg ervoor dat je de verf goed mengt voordat je begint met schilderen. Ook de kwasten en rollers die je gebruikt, moeten schoon en in goede staat zijn.  

Hoe kan het ontstaan?  

Er zijn vele redenen te verzinnen waarom barsten in verf kunnen ontstaan. In de meeste gevallen komt het erop neer dat de kwaliteit van de gebruikte verf niet goed is of dat de afstemming tussen de verf en onderlaag niet optimaal is. Hier zijn een aantal punten waardoor er barsten in verf kan ontstaan:

- Hechting tussen de verf en ondergrond onvoldoende  

- Ondergrond niet goed geprepareerd  

- Scheurvorming in de ondergrond door externe oorzaak  

- Slechte kwaliteit verf 

- Te vochtige ondergrond bij de verwerking verf niet elastisch genoeg  

- Verschillende typen verf over elkaar gebruikt  

Een laag verf aanbrengen  

Een andere veelvoorkomende oorzaak van barsten in verf is het aanbrengen van te dikke lagen verf. Het is beter om meerdere dunne lagen aan te brengen dan één dikke laag. Hierdoor kan de verf beter drogen en is de kans op barsten kleiner. 

Let op de weersomstandigheden   

Daarnaast kunnen extreme weersomstandigheden, zoals temperatuurschommelingen of vochtigheid, ook invloed hebben op de kwaliteit van de verf. Probeer dus te schilderen bij geschikte weersomstandigheden en zorg ervoor dat de verf voldoende tijd heeft om te drogen voordat het wordt blootgesteld aan extreme omstandigheden.  

Conclusie

Als je toch barsten in de verf ziet, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk aan te pakken. Schuur de barsten voorzichtig weg en breng een nieuwe laag verf aan. Zorg ervoor dat je de eerder benoemde tips volgt om te voorkomen dat de barsten in verf blijven. Wil je meer weten of hoe je barsten kunt voorkomen in verf? Neem dan contact op met onze specialisten. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag via e-mail of telefonisch.