Alles over trap verven

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in Verfsoort

Wanneer je het huis binnen gaat schilderen dan kom je voor de keuze te staan: ga ik stofferen of de trap verven? Het antwoord op deze vraag hangt van een hoop dingen af. Wat is het gebruik van de trap, intensief of matig? Stoffen bekleding op de trap werkt geluiddempend, maar houdt wel sneller stof en vuil vast dan wanneer we de trap verven. Ook is verf gemakkelijker te matchen qua kleur met de rest van het interieur van tapijt of stof. Een trapverf kun je immers op kleur laten maken. Redenen genoeg om ervoor te kiezen de trap te verven. Maar, waarmee dan?

Trap verven: welke verf heb ik nodig?

Ga je een trap schilderen dan is de beste keuze een speciale trapverf. Deze is extra hard en iets ruwer, dus ideaal voor het verven van de trap. Voor een trap waar je iedere dag overheen loopt, zorgt de trapverf ervoor dat je niet elk jaar de trap hoeft te verven. Bovendien bevat een traplak eigenschappen waardoor de verflaag ruwer wordt dan bijvoorbeeld bij een hoogglans houtverf. Een traplak is daarom ook niet in hoogglans beschikbaar, maar dit komt de veiligheid ten goede. Hierin verschilt een trapverf ten opzichte van een normale houtverf.

 

 

Hoe moet ik een trap verven?

Gebruik voor trap verven alleen de speciaal hiervoor bestemde rollers en kwasten voor de trapverf. Als de ondergrond kaal is of het huidige schilderwerk in slechte staat verkeert dan kun je gebruik maken van een grondverf. Let daarbij op dat de basis van de grondverf overeenkomt met de basis van de trapverf. Een trap schilderen is eenvoudig en prima te doen voor de gemiddeld ervaren doe-het-zelver. Het kost gewoon wel even tijd; ongeveer een week. Wil je de trap blijven gebruiken tijdens het trap verven? Verf de treden dan om en om en laat elke verflaag goed drogen.


Is een trapverf moeilijker schoon te maken?


Dit is een logische vraag, want de trapverf maakt de bovenlaag ruwer en hierdoor kan vuil zich makkelijker hechten. De trapverf is wat stroever dan een hoogglans verf, maar is evengoed prima schoon te maken en te houden. Door gebruik te maken van een trapverf is de trap dus met zowel een stofzuiger als stofdoek of emmer met water en schoonmaakmiddel schoon te maken.